Epistemologia i mètodes de recerca en antropologia social i cultural [101264]
Ballestín González, Beatriz
Gómez Mestres, Sílvia
Rodríguez García, Dan
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Epistemology and Research Methods in Social and Cultural Anthropology
Títol variant: Epistemología y métodos de investigación en antropología social y cultural
Data: 2022-23
Resum: Es tracta d'una assignatura que forma part d'una seqüència d'assignatures metodològiques-tècniques que constitueix un model a escala de la investigació etnogràfica en Antropologia: Pràctiques de Camp en ASiC I (fase exploratòria o prospectiva), Epistemologia i mètodes d'investigació en ASiC (disseny teòric), Tècniques d'investigació en ASiC (disseny tècnic), Recursos instrumentals per a la investigació a l'Antropologia (competències instrumentals), Pràctiques de camp en ASiC II (posada a prova de les hipòtesis segons els dissenys previstos, recollida de dades, anàlisi i conclusions), i Treball de fi de Grau (model a escala de la investigació etnogràfica en Antropologia). L'assignatura d'Epistemologia i mètodes forma part de la Matèria principal 11, Mètodes, tècniques i instruments d'investigació en Antropologia, i els seus continguts es refereixen a la fase de disseny teòric de la investigació (formulació de les hipòtesis, elaboració del marc teòric, proves de contrastació, etc. ) i als supòsits epistemològics subjacents a la seqüència d'assignatures metodològiques i tècniques del grau. Aquesta assignatura enllaça amb Camp I, i té els següents objectius: 1 1. Conèixer el desenvolupament històric de les diferents propostes de mètodes d'investigació científics i hermenèutics i les diferents propostes d'anàlisi de les teories científiques, amb especial èmfasi en la concepció estructural. 2. Realitzar una primera aproximació als supòsits metodològics subjacents als treballs clàssics i contemporanis de l'Antropologia. 3. Arribar a conclusions respecte al debat sobre l'aplicació de mètodes científics i interpretatius en Antropologia i al paper que tenen en aquesta disciplina les estructures hermenèutiques de la pre-comprensió d'una banda i per una altra les descripcions, els procediments interpretatius i les explicacions que s'adonen relacions diverses entre fenòmens socioculturals. 4. Prendre consciència que el coneixement antropològic, i de manera general els coneixements disciplinaris, són productes culturals propis de societats desiguals, immersos en les cosmovisions compartides i estretament relacionat amb les relacions de poder, en especial les relacions de gènere el que exigeix una crítica no empírica de teories i conceptes, que afegeix a la crítica metodològica l'epistemològica. 5. Adquirir la capacitat de desenvolupar per posar a prova una hipòtesi explicativa d'un problema sociocultural (formulada a partir d'una fase inicial de treball de camp) tenint en compte la seva plausibilitat, la seva adequació a les dades i la seva relació amb altres hipòtesis alternatives.
Resum: It is a subject that is part of a sequence of methodological-technical subjects that constitutes a model at the scale of ethnographic research in Anthropology: Fieldwork Practicum I (exploratory or prospective fieldwork), Epistemology and methods of study research (theoretical design), Research techniques (technical design), Instrumental resources for anthropological research (instrumental competences), Fieldwork Practicum II (to test of the hypotheses according to the previous methodological designs, data collection, analysis and conclusions), and Final Project (model at the scale of ethnographic research in Anthropology). The subject of Epistemology and methods is part of the main Subject 11, Methods, techniques and instruments of research in Anthropology, and its contents refer to the phase of theoretical design of the research (formulation of the hypotheses, elaboration of the theoretical framework, tests of contrast, etc. ) and to the epistemological assumptions underlying the sequence of methodological and technical subjects of the degree. This subject is linked to Fieldwork Practicum I, and has the following objectives: 1. To understand the historical development of the different proposals of scientific and hermeneutical research methods and the different proposals for the analysis of scientific theories, with special emphasis on structural conception. 2. To make a first approximation to the methodological assumptions underlying the classical and contemporary works of Anthropology. 1 3. To reach conclusions about the debate on the application of scientific and interpretative methods in Anthropology and the role of hermeneutic structures in this discipline of the pre-understanding on one side and on the other the descriptions, the interpretative procedures and the explanations that account for diverse relationships between socio-cultural phenomena. 4. To reach awareness that anthropological knowledge, and in general, disciplinary knowledge, are cultural products typical of unequal societies, immersed in the shared worldviews and closely related to power relations, especially gender relations, which demands a critique Non-empirical of theories and concepts, which adds to epistemological methodological criticism. 5. To acquire the ability to develop and test an explanatory hypothesis of a sociocultural problem (formulated from an initial phase of fieldwork) taking into account its plausibility, its adequacy to the data and its relation with other alternative hypotheses.
Resum: Se trata de una asignatura que forma parte de una secuencia de asignaturas metodológico-técnicas que constituye un modelo a escala de la investigación etnográfica en Antropología: Prácticas de Campo en ASyC I (fase exploratoria o prospectiva), Epistemología y métodos de investigación en ASyC (diseño teórico), Técnicas de investigación en ASyC ( diseño técnico), Recursos instrumentales para la investigación en Antropología (competencias instrumentales), Prácticas de Campo en ASyC II (puesta a prueba de las hipótesis según los diseños previstos, recogida de datos, análisis y conclusiones) y Trabajo de fin de grado (modelo a escala de la investigación etnográfica en Antropología, resultados) La asignatura de Epistemología y métodos forma parte de la Materia principal 11, Métodos, técnicas e instrumentos de investigación en Antropología, y sus contenidos se refieren a la fase de diseño teórico de la investigación ( formulación de hipótesis, elaboración del marco teórico, pruebas de contrastación, etc. ) y a los supuestos epistemológicos subyacentes a la secuencia de asignaturas metodológicas y técnicas de grado Esta asignatura enlaza con Campo I, y tiene los siguientes objetivos: 1. Conocer el desarrollo histórico de las distintas propuestas de métodos de investigación científicos y 1 1. Conocer el desarrollo histórico de las distintas propuestas de métodos de investigación científicos y hermenéuticos y las distintas propuestas de análisis de las teorías científicas, con especial énfasis en la concepción estructural. 2. Realizar una primera aproximación a los supuestos metodológicos subyacentes a los trabajos clásicos y contemporáneos dela Antropología 3. Llegar a conclusiones respecto al debate sobre la aplicación de métodos científicos y hermenéuticos en Antropología y al papel que tienen en esta disciplina las estructuras hermenéuticas de precomprensión por una parte, y por otra las descripciones, los procedimientos interpretativos, las explicaciones que dan cuenta de relaciones diversas entre fenómenos socioculturales y la crítica no empírica de conceptos. 4. Tomar conciencia de que el conocimiento antropológico, y de manera general los conocimientos disciplinares, son productos culturales propios de sociedades desiguales, inmersos en cosmovisiones compartidas y estrechamente relacionadas con las relaciones de poder, en especial las relaciones de género , lo que exige una crítica no empírica de teorías y conceptos, que añade a la crítica metodológica la epistemológica. 5. Adquirir la capacidad de desarrollar para su puesta a prueba una hipótesis explicativa de un problema sociocultural (formulada a partir de una fase inicial de trabajo de campo) teniendo en cuenta su plausibilidad, su adecuación a los datos y su relación con otras hipótesis alternativas.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Antropologia social i cultural [2500256]
Pla d'estudis: Grau en Antropologia Social i Cultural [821]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
8 p, 118.0 KB

Anglès
7 p, 115.1 KB

Castellà
8 p, 117.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2022-07-15, darrera modificació el 2023-03-28



   Favorit i Compartir