Hospitalització a domicili en salut mental : satisfacció dels pacients i experiència de les infermeres
Giménez Díez, David
Bernabeu Tamayo, Maria Dolores, dir.
Fonollosa Pla, Vicent, dir.

Date: 2021
Abstract: Introducció: Els equips d'hospitalització a domicili en salut mental proporcionen un tractament intensiu a curt termini a les persones que pateixen crisis de salut mental. La satisfacció del pacient s'ha identificat durant molt de temps com un element clau de la qualitat assistencial; no obstant això, la satisfacció amb les cures d'infermeria com a part d'aquest servei encara no s'ha estudiat. Hi ha investigacions limitades sobre les experiències de les infermeres en aquest àmbit. Objectiu:Analitzar la satisfacció i l'experiència dels professionals, usuaris i familiars ambles cures infermeres durant l'hospitalització a domicili en salut mental en un programa que ofereix un hospital de Catalunya. Mètode:Es va realitzar un disseny de recerca de mètodes mixtos, amb un estudi transversal que incloïa dades d'enquestes quantitatives i dades d'entrevistes qualitatives amb un enfocament fenomenològic, per avaluar la satisfacció dels pacients i les seves famílies. I es va adoptar un estudi de cas per comprendre les experiències de les infermeres del servei de CRHTT de salut mental sobre l'atenció en les resolucions de crisi. Resultats:Les evidències proporcionen nous coneixements, incloent com el tractament a domicili en salut mental tendeix a igualar les relacions de poder entre infermeres i pacients/família i com les infermeres augmenten la sensibilitat en centrar-se en les necessitats i prioritats dels usuaris, cosa que provoca una elevada satisfacció del pacient i de la família. Els resultats també van revelar que les infermeres experimentaven una satisfacció més gran proporcionant atenció a la llar i, per tant, això afectava positivament en la qualitat de les cures. Conclusions:Explorar la satisfacció de pacients i familiars amb les cures infermeres permet identificar com millorar les intervencions i aconseguir una millor situació de salut per als pacients en crisis, el que al seu torn comporta un millor tractament. Reconèixer les experiències i les perspectives de les infermeres en les cures que proporcionen podria ajudar a canviar els paradigmes clínics i millorar la qualitat de l'atenció per el seu potencial per guiar les pràctiques d'infermeria.
Abstract: Introducción: Los equipos de hospitalización a domicilio en salud mental proporcionan un tratamiento intensivo a corto plazo a las personas que sufren crisis de salud mental. La satisfacción del paciente se ha identificado durante mucho tiempo como un elemento clave de la calidad asistencial; sin embargo, la satisfacción con los cuidados de enfermería como parte de este servicio aún no se ha estudiado. Hay investigaciones limitadas sobre las experiencias de las enfermeras en este ámbito. Objetivo: Analizar la satisfacción y la experiencia de los profesionales, usuarios y familiares con los cuidados enfermeros durante la hospitalización a domicilio en salud mental en un programa que ofrece un hospital de Cataluña. Método: Se realizó un diseño de investigación de métodos mixtos, con un estudio transversal que incluía datos de encuestas cuantitativas y datos de entrevistas cualitativas con un enfoque fenomenológico, para evaluar la satisfacción de los pacientes y sus familias. Y se adoptó un estudio de caso para comprender las experiencias de las enfermeras del servicio de CRHTT de salud mental sobre la atención en las resoluciones de crisis. Resultados: Las evidencias proporcionan nuevos conocimientos, incluyendo como el tratamiento a domicilio en salud mental tiende a igualar las relaciones de poder entre enfermeras y pacientes / familia y cómo las enfermeras aumentan la sensibilidad en centrarse en las necesidades y prioridades de los usuarios, lo que provoca una elevada satisfacción del paciente y de la familia. Los resultados también revelaron que las enfermeras experimentaban una mayor satisfacción proporcionando atención en el hogar y, por tanto, esto afectaba positivamente en la calidad de los cuidados. Conclusiones: Explorar la satisfacción de pacientes y familiares con los cuidados enfermeros permite identificar cómo mejorar las intervenciones y lograr una mejor situación de salud para los pacientes en crisis, lo que a su vez conlleva un mejor tratamiento. Reconocer las experiencias y las perspectivas de las enfermeras en los cuidados que proporcionan podría ayudar a cambiar los paradigmas clínicos y mejorar la calidad de la atención para su potencial para guiar las prácticas de enfermería.
Abstract: Introduction:Crisis resolution home treatment teams (CRHTT) provide short-term, intensive home treatment to people experiencing mental health crises. Patient satisfaction has long been identified as a key element of quality of care; however, satisfaction with nursing care as part of this service has not been studied yet. There is limited research on nurses' experiences with CRHTTs. Aim:To assess the satisfaction and experience of professionals, users and relatives with nursing care during home hospitalization in mental health in a program offered by a hospital in Catalonia. Method:A mixed methods research design was conducted. A cross-sectional study including quantitative survey data and qualitative interview data with a phenomenological focus was conducted, to assess patients' and their families' satisfaction. And a case study was adopted to understand mental health nurses' experiences of the care at crisis resolutions home treatment teams were performed to nursing staff working in CRHTT services. Results:Evidence provides new insights, including how home treatment in mental health tends to equalize power relations between nurses and patients / family and how nurses increase sensitivity by focusing on the needs and priorities of users, leading to high patient and family satisfaction. The results also revealed that nurses experienced greater satisfaction in providing home care and therefore this positively affected the quality of care. Conclusions:Exploring patient and family satisfaction with nursing care allows us to identify how to improve interventions and achieve a better health situation for patients in crisis, which in turn leads to better treatment. Recognizing the experiences and perspectives of nurses in the care they provide could help change clinical paradigms and improve the quality of care for their potential to guide nursing practices.
Note: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català
Series: Programa de Doctorat en Medicina
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Subject: Infermeria ; Enfermeria ; Nursing ; Salut mental ; Salud mental ; Mental health ; Psiquiatria ; Psiquiatría ; Psychiatry ; Ciències de la Salut

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/674435


157 p, 855.5 KB

The record appears in these collections:
Research literature > Doctoral theses

 Record created 2022-09-23, last modified 2022-12-19



   Favorit i Compartir