Web of Science: 3 cites, Scopus: 4 cites, Google Scholar: cites,
Metabolic, Affective and Neurocognitive Characterization of Metabolic Syndrome Patients with and without Food Addiction. Implications for Weight Progression
Camacho-Barcia, Lucía (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge)
Munguía, Lucero (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge)
Lucas, Ignacio (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge)
De La Torre, Rafael (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut)
Salas-Salvadó, Jordi (The Sant Joan University Hospital. Human Nutrition Unit)
Pintó, Xavier (Universitat de Barcelona. Departament de Ciències Clíniques)
Corella, Dolores (University of Valencia. Department of Preventive Medicine)
Granero, Roser (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicobiologia i de Metodologia de Ciències de la Salut)
Jiménez-Murcia, Susana (Universitat de Barcelona. Departament de Ciències Clíniques)
González-Monje, Inmaculada (University of Valencia. Department of Preventive Medicine)
Esteve-Luque, Virginia (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge)
Cuenca-Royo, Aida (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Gómez-Martínez, Carlos (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili)
Paz-Graniel, Indira (Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili)
Forcano, Laura (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Fernández-Aranda, Fernando (Universitat de Barcelona. Departament de Ciències Clíniques)

Data: 2021
Descripció: 13 pàg.
Resum: According to the food addiction (FA) model, the consumption of certain types of food could be potentially addictive and can lead to changes in intake regulation. We aimed to describe metabolic parameters, dietary characteristics, and affective and neurocognitive vulnerabilities of individuals with and without FA, and to explore its influences on weight loss progression. The sample included 448 adults (55-75 years) with overweight/obesity and metabolic syndrome from the PREDIMED-Plus cognition sub-study. Cognitive and psychopathological assessments, as well as dietary, biochemical, and metabolic measurements, were assessed at baseline. Weight progression was evaluated after a 3-year follow up. The presence of FA was associated with higher depressive symptomatology, neurocognitive decline, low quality of life, high body mass index (BMI), and high waist circumference, but not with metabolic comorbidities. No differences were observed in the dietary characteristics except for the saturated and monounsaturated fatty acids consumption. After three years, the presence of FA at baseline resulted in a significantly higher weight regain. FA is associated with worse psychological and neurocognitive state and higher weight regain in adults with metabolic syndrome. This condition could be an indicator of bad prognosis in the search for a successful weight loss process.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Food addiction ; Metabolic syndrome ; Neurocognitive state ; Depression ; Quality of life
Publicat a: Nutrients, Vol. 13 (august 2021) , ISSN 2072-6643

DOI: 10.3390/nu13082779
PMID: 34444940


13 p, 506.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2022-11-23, darrera modificació el 2023-09-20



   Favorit i Compartir