Web of Science: 9 citas, Scopus: 10 citas, Google Scholar: citas,
Consumption of ultra-processed food and drinks and chronic lymphocytic leukemia in the mcc-spain study
Solans, Marta (Universitat de Girona)
Fernández-Barrés, Sílvia (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut)
Romaguera, Dora (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Benavente, Yolanda (Institut Català d'Oncologia)
Marcos-Gragera, Rafael (Institut Germans Trias i Pujol. Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras)
Gracia-Lavedan, Esther (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut)
Costas, Laura (Institut Català d'Oncologia)
Robles, Claudia (Institut Català d'Oncologia)
Gonzalez-Barca, Eva (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge)
Banda, Esmeralda de la (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge)
Alonso, Esther (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge)
Aymerich, Marta (Institut Clínic de Nefrologia i Urologia)
Campo, Elias (Institut Clínic de Nefrologia i Urologia)
Llorca, Javier (Instituto de Investigación Sanitaria Valdecilla (Santander, Cantàbria))
Fernández-Tardon, Guillermo (Instituto de Investigación Sanitaria del Principado de Asturias)
Olmedo-Requena, Rocío (Instituto de Investigación Sanitaria de Granada)
Gimeno, Eva (Hospital del Mar (Barcelona, Catalunya))
Castaño-Vinyals, Gemma (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Aragonés, Nuria (Epidemiology Section. Public Health Division. Department of Health (Madrid))
Kogevinas, M (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques)
Pollán, Marina (Instituto de Salud Carlos III)
Sanjose, Sílvia de (Sexual and Reproductive Health. PATH (Estats Units d'Amèrica))
Amiano, Pilar (Biodonostia Osasun Ikerketako Institutura (País Basc))
Casabonne, Delphine (Institut Català d'Oncologia)
Universitat Autònoma de Barcelona

Fecha: 2021
Resumen: Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is the most common leukemia in adults in Western countries. Its etiology is largely unknown but increasing incidence rates observed worldwide suggest that lifestyle and environmental factors such as diet might play a role in the development of CLL. Hence, we hypothesized that the consumption of ultra-processed food and drinks (UPF) might be associated with CLL. Data from a Spanish population-based case-control study (MCC-Spain study) including 230 CLL cases (recruited within three years of diagnosis) and 1634 population-based controls were used. The usual diet during the previous year was collected through a validated food frequency questionnaire and food and drink consumption was categorized using the NOVA classification scheme. Logistic regression models adjusted for potential confounders were used. Overall, no association was reported between the consumption of UPF and CLL cases (OR per each 10% increase of the relative contribution of UPF to total dietary intake = 1. 09 (95% CI: 0. 94; 1. 25)), independently of the Rai stage at diagnosis. However, when analyses were restricted to cases diagnosed within <1 year (incident), each 10% increment in the consumption of UPF was associated with a 22% higher odds ratio of CLL (95% CI: 1. 02, 1. 47) suggesting that the overall results might be affected by the inclusion of prevalent cases, who might have changed their dietary habits after cancer diagnosis. Given the low number of cases in the subgroup analyses and multiple tests performed, chance findings cannot totally be ruled out. Nonetheless, positive associations found in CLL incident cases merit further research, ideally in well-powered studies with a prospective design.
Ayudas: Ministerio de Economía y Competitividad PMP15/00007
Ministerio de Economía y Competitividad CM13/00232
Ministerio de Ciencia e Innovación PI11/01810
Ministerio de Ciencia e Innovación PI11/02213
Ministerio de Economía y Competitividad PI14/01219
Ministerio de Economía y Competitividad PI15/00966
Ministerio de Economía y Competitividad PI17/01280
Instituto de Salud Carlos III PI18/00909
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2017-SGR-1085
Ministerio de Economía y Competitividad RD12/0036/0056
Ministerio de Sanidad y Consumo RD06/0020/0095
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicado en: International journal of environmental research and public health, Vol. 18 Núm. 10 (february 2021) , p. 5457, ISSN 1660-4601

DOI: 10.3390/ijerph18105457
PMID: 34065213


12 p, 546.9 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Institut d'Investigació en Ciencies de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP) > Instituto de Investigación contra la Leucemia Josep Carreras
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2023-01-17, última modificación el 2024-01-15



   Favorit i Compartir