Un sistema de evaluación integral para el análisis de los sistemas agroalimentarios : La soberanía alimentaria como punto de partida
Rivas López, Marc
Cussó i Segura, Xavier, dir.
Pujol, Josep (Pujol Andreu), dir.
Rosell, Jordi, 1955-, dir.

Date: 2022
Abstract: Des de un punt de vista teòric, la Sobirania alimentaria es un concepte de creixent interès i actualitat donada la seva aproximació alternativa a l'anàlisi dels sistemes agroalimentaris i les seves transformacions. En un context on els models analítics basats exclusivament en criteris productivistes han mostrat les seves limitacions interpretatives en l'estudi de sistemes socials complexes, l'aparició de models d'avaluació que utilitzin una perspectiva multidimensional (econòmica, social, ambiental, nutricional, política, etc. ) es presenta com a necessària. Conseqüentment s'ha desenvolupat un sistema d'avaluació basat en els principals atributs del concepte de Sobirania Alimentaria amb l'objectiu d'aproximar-se a les transformacions experimentades pels sistemes agroalimentaris en el llarg termini, així com a les conseqüències econòmiques, socials y ambientals de dites transformacions. El sistema d'avaluació desenvolupat categoritza els atributs avaluables d'un sistema agroalimentari y proposa un sistema de mesura d'aquests i de presentació dels resultats a través de la creació d'un indicador sintètic (ISSSA: Índex de Sobirania y Sostenibilitat dels Sistemes Agroalimentaris). La posada en pràctica del model es realitza a través de 7 casos d'estudi representatius de diferents regions d'Europa occidental: Alemanya, Regne Unit, França, Espanya, Itàlia, Dinamarca i Suècia. L'objectiu es analitzar a través del model d'avaluació presentat els efectes del procés globalitzador en el context de la UE des de finals dels anys 80 del segle passat fins a la actualitat i identificar l'existència o no de patrons regionals.
Abstract: Desde un punto de vista teórico, la Soberanía Alimentaria es un concepto de creciente interés y actualidad dada su aproximación alternativa al análisis de los sistemas agroalimentarios y sus transformaciones. En un contexto donde los modelos analíticos basados exclusivamente en criterios productivistas han mostrado limitaciones interpretativas en el estudio de sistemas sociales complejos, la aparición de modelos de evaluación que utilicen una perspectiva multidimensional (económica, social, ambiental, nutricional, política, etc. ) se presenta como necesaria. Para ello se ha desarrollado un sistema de evaluación basado en los principales atributos del concepto de Soberanía Alimentaria con el objetivo de aproximarse a las transformaciones experimentadas por los sistemas agroalimentarios en el largo plazo, así como a las consecuencias económicas, sociales y ambientales de dichas transformaciones. El sistema de evaluación desarrollado categoriza los atributos evaluables de un sistema agroalimentario y propone un sistema de medición de estos y de presentación de los resultados a través de la creación de un indicador sintético (ISSSA: Índice de Soberanía y Sostenibilidad de los Sistemas Agroalimentarios). La puesta en práctica del modelo se realiza a través de 7 casos de estudio representativos de diferentes regiones de Europa occidental: Alemania, Reino Unido, Francia, España, Italia, Dinamarca y Suecia. El objetivo es analizar a través del modelo de evaluación presentado los efectos del proceso globalizador en el contexto de la UE desde finales de los 80 del siglo pasado hasta la actualidad e identificar la existencia o no de patrones regionales.
Abstract: From a theoretical point of view, Food Sovereignty is a concept of growing interest and relevance given its alternative approach to the analysis of agri-food systems and their transformations. In a context where analytical models based exclusively on productivist criteria have shown interpretative limitations in the study of complex social systems, the appearance of evaluation models that use a multidimensional perspective (economic, social, environmental, nutritional, political, etc. ) present as necessary. For this, an evaluation system has been developed based on the main attributes of the concept of Food Sovereignty with the aim of approaching the transformations experienced by agri-food systems in the long term, as well as the economic, social and environmental consequences of said transformations. The evaluation system developed categorizes the evaluable attributes of an agri-food system and proposes a system for measuring these and presenting the results through the creation of a synthetic indicator (ISSSA: Index of Sovereignty and Sustainability of Agri-food Systems). The implementation of the model is carried out through 7 representative case studies from different regions of Western Europe: Germany, United Kingdom, France, Spain, Italy, Denmark and Sweden. The objective is to analyse through the evaluation model presented, the effects of the globalization process in the context of the EU from the end of the 80s of the last century to the present and to identify the existence or not of regional patterns.
Note: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Economia Aplicada
Rights: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Language: Castellà
Series: Programa de Doctorat en Economia Aplicada
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Subject: Sobirania alimentaria ; Soberanía alimentaria ; Food sovereignty ; Sistemes agroalimentaris ; Sistemas agroalimentarios ; Agri-food systems ; Sostenibilitat ; Sostenibilidad ; Sustainability ; Ciències Socials

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/688274


2.2 MB

The record appears in these collections:
Research literature > Doctoral theses

 Record created 2023-05-19, last modified 2023-05-23



   Favorit i Compartir