Google Scholar: cites,
I ells què? La fecunditat masculina a Espanya
Miret, Pau, 1964- (Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: ¿Y ellos qué? La fecundidad masculina en España
Títol variant: What about Men? Male Fertility in Spain
Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2023
Descripció: 4 pag.
Resum: El descens de la fecunditat a Espanya ha estat uns dels fenòmens demogràfics que per la seva rapidesa, intensitat i rellevància més atenció ha rebut durant els darrers anys. La fecunditat ha caigut dels 2,8 fills i filles per dona en 1976 als 1,1 en 1998. Tanmateix, l'estudi de la fecunditat s'ha centrat en la perspectiva femenina, sense pronunciar-se, pensant que era irrellevant, en què passava amb la masculina. En aquest número de Perspectives Demogràfiques realitzat pel CED de la UAB, introduïm a l'home en l'anàlisi de la fecunditat a través, per un cantó, de l'Índex Sintètic de Fecunditat (ISF) masculí i, per l'altre, de la caracterització dels pares (homes) novells. Dels resultats es col·legeix: primer que la fecunditat masculina i femenina al segle XXI, tot i que amb una evolució paral·lela, mostra un major descens entre els homes; segon, que la raó d'aquest diferencial es troba en el desequilibri d'efectius entre sexes, amb major presència dels homes en relació amb les dones en edats reproductives i; en tercer lloc, que entre els homes no es el nivell d'instrucció el que determina les diferències en la fecunditat, sinó l'accés al mercat laboral.
Resum: El descenso de la fecundidad en España ha sido uno de los fenómenos demográficos que por su rapidez, intensidad y relevancia más atención ha recibido durante los últimos años. La fecundidad ha caído de los 2,8 hijos e hijas por mujer en 1976 a los 1,1 en 1998. Sin embargo, el estudio de la fecundidad se ha centrado en la perspectiva femenina, sin pronunciarse, pensando que era irrelevante, en qué pasaba con la masculina. En este número de Perspectives Demogràfiques realizado por el CED de la UAB, introducimos al varón en el análisis de la fecundidad a través, por un lado, del Índice Sintético de Fecundidad (ISF) masculino y, por otro, de la caracterización de los padres (hombres) primerizos. De los resultados se colige: primero que la fecundidad masculina y femenina en el siglo XXI, aunque con una evolución paralela, muestra un mayor descenso entre los hombres; segundo, que la razón de este diferencial se encuentra en el desequilibrio de efectivos entre sexos, con mayor presencia de varones en relación a las mujeres en edades reproductivas y; en tercer lugar, que entre los hombres no es el nivel de instrucción el que determina las diferencias en la fecundidad, sino el acceso al mercado laboral.
Resum: Declining fertility in Spain has been one of the demographic phenomena which, owing to its speed, intensity, and relevance, has received most attention in recent years. Fertility fell from 2. 8 children per woman in 1976 to 1. 1 in 1998. Nevertheless, fertility studies have focused on the female aspect without comment on what was happening with the male dimension because it was thought to be irrelevant. In this number of Perspectives Demogràfiques, produced by the Centre for Demographic Studies (CED) at the Autonomous University of Barcelona (UAB), we introduce men into fertility analysis using both the male Total Fertility Rate (TFR) and classification of first-time fathers. The results lead us to conclude first, that male and female fertility in the twenty-first century shows greater decline among males, although the evolution is comparable; second, that the reason for the difference may be found in an imbalance between the sexes where, at reproductive ages, men outnumber women; and, third, that among men, it is not the level of education that determines the differences in fertility but access to the labour market.
Ajuts: Ministerio de Ciencia e Innovación PID2020-118770RB-100
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català, castellà i anglès
Col·lecció: Perspectives Demogràfiques ; 30
Document: Working paper

Adreça alternativa: https://ced.cat/difusio/butlleti-perspectives-demografiques/
DOI: 10.46710/ced.pd.esp.30


Català
4 p, 1.2 MB

Español
4 p, 1.2 MB

English
4 p, 1.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2023-06-02, darrera modificació el 2023-06-06



   Favorit i Compartir