Seminari de teories i recerques antropològiques avançades [101256]
Graupera Gargallo, Isabel
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Additional title: Seminar on Advanced Anthropological Theories and Research
Additional title: Seminario de teorías e investigaciones antropológicas avanzadas
Date: 2023-24
Abstract: Una característica fonamental d'aquest seminari és que constitueix un espai pel debat i l'intercanvi de visions sobre l'encaix de l'antropòleg en l'àmbit de la gestió cultural en un sentit ampli, ja que es vol explorar l'aportació de l'antropologia a la museologia, al col·leccionisme i al disseny de serveis. De fet, el món del patrimoni cultural és un dels camps d'actuació clàssics dels professionals de l'antropologia. El seu treball es desenvolupa principalment en museus, en centres d'interpretació i en l'administració pública sense oblidar les iniciatives d'àmbit privat, cada cop més nombroses. Tanmateix, el patrimoni cultural està experimentant canvis significatius, els quals propicien que s'ampliï la mirada sobre aquest sector i que la seva gestió sigui avui més complexa. Nous professionals irrompen en l'escenari de la gestió cultural com a mostra del desbordament de les fronteres tradicionals entre disciplines. L'objectiu és revisar i analitzar propostes teòriques i metodològiques des d'una perspectiva antropològica, així com la seva aplicació en l'àmbit del patrimoni, de la gestió cultural i del disseny de serveis. Mitjançant una síntesi històrica de la museologia, de les polítiques de la memòria històrica, la visita a diferents col·leccions i/o centres d'interpretació del patrimoni, l'estudi de casos, el disseny de projectes culturals, el suport de lectures, la participació a classe i el treball en grup, els estudiants assoliran un coneixement bàsic sobre la pràctica professional dels antropòlegs en l'àmbit del patrimoni i la gestió cultural. Uns recursos que cal tenir en compte per a possibles sortides professionals. El propòsit del seminari és transcendir els límits disciplinaris històricament contingents i esdevenir un laboratori on, en un entorn segur, assajar propostes d'intervenció antropològica. En aquest sentit, es procurarà col·laborar amb professionals externs vinculats al patrimoni o al disseny. A més, es farà especial èmfasi a la 1 col·laborar amb professionals externs vinculats al patrimoni o al disseny. A més, es farà especial èmfasi a la metodologia de l'etnografia virtual, la qual podrà esdevenir el mitjà per desenvolupar la proposta d'intervenció sociocultural que ha de constituir el treball final de l'assignatura.
Abstract: A fundamental characteristic of this seminar is that it constitutes a space for debate and exchange of visions on the fit of anthropologists in the field of cultural management in a broad sense, since we want to explore the contribution of anthropology to museology, collecting and service design. In fact, the world of cultural heritage is one of the classic fields of action of anthropology professionals. His work is mainly carried out in museums, interpretation centres and public administration, not to mention increasingly numerous private initiatives. However, cultural heritage is undergoing significant changes, which encourage the widening of the gaze on this sector and that its management is now more complex. New professionals break into the cultural management scene as an example of the overflow of traditional borders between disciplines. The objective is to review and analyse theoretical and methodological proposals from an anthropological perspective, as well as their application in the field of heritage, cultural management and service design. Through a historical synthesis of museology, historical memory policies, visits to different collections and/or heritage interpretation centres, case study, design of cultural projects, reading support, class participation and group work, students will acquire a basic knowledge of the professional practice of anthropologists in the field of heritage and cultural management. Resources that must be taken into account for possible career opportunities. The purpose of the seminar is to transcend historically contingent disciplinary boundaries and become a laboratory where, in a safe environment, rehearse proposals for anthropological intervention. In this sense, we will try to collaborate with external professionals linked to heritage or design. In addition, special emphasis will be placed on the methodology of virtual ethnography, which can become the means to develop the proposal of 1 be placed on the methodology of virtual ethnography, which can become the means to develop the proposal of sociocultural intervention that must constitute the final work of the subject.
Abstract: Una característica fundamental de este seminario es que constituye un espacio para el debate y el intercambio de visiones sobre el encaje del antropólogo en el ámbito de la gestión cultural en un sentido amplio, ya que se quiere explorar la aportación de la antropología a la museología, al coleccionismo y al diseño de servicios. De hecho, el mundo del patrimonio cultural es uno de los campos de actuación clásicos de los profesionales de la antropología. Su trabajo se desarrolla principalmente en museos, en centros de interpretación y en la administración pública sin olvidar las iniciativas de ámbito privado, cada vez más numerosas. Sin embargo, el patrimonio cultural está experimentando cambios significativos, los cuales propician que se amplíe la mirada sobre este sector y que su gestión sea hoy más compleja. Nuevos profesionales irrumpen en el escenario de la gestión cultural como muestra del desbordamiento de las fronteras tradicionales entre disciplinas. El objetivo es revisar y analizar propuestas teóricas y metodológicas desde una perspectiva antropológica, así como su aplicación en el ámbito del patrimonio, de la gestión cultural y del diseño de servicios. Mediante una síntesis histórica de la museología, de las políticas de la memoria histórica, la visita a diferentes colecciones y/o centros de interpretación del patrimonio, el estudio de casos, el diseño de proyectos culturales, el apoyo de lecturas, la participación en clase y el trabajo en grupo, los estudiantes alcanzarán un conocimiento básico sobre la práctica profesional de los antropólogos en el ámbito del patrimonio y la gestión cultural. Unos recursos a tener en cuenta para posibles salidas profesionales. El propósito del seminario es trascender los límites disciplinarios históricamente contingentes y convertirse en un laboratorio donde, en un entorno seguro, ensayar propuestas de intervención antropológica. En este 1 un laboratorio donde, en un entorno seguro, ensayar propuestas de intervención antropológica. En este sentido, se procurará colaborar con profesionales externos vinculados al patrimonio o al diseño. Además, se hará especial énfasis en la metodología de la etnografía virtual, la cual podrá convertirse en el medio para desarrollar la propuesta de intervención sociocultural que debe constituir el trabajo final de la asignatura.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Antropologia social i cultural [2500256]
Study plan: Grau en Antropologia Social i Cultural [821]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 118.4 KB

Anglès
7 p, 117.7 KB

Castellà
8 p, 119.3 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2023-06-27, last modified 2023-09-16



   Favorit i Compartir