Genòmica, proteòmica i interactòmica [100947]
Roque Cordova, Alicia
Puig Font, Marta
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Additional title: Genomics, Proteomics and Interactomics
Additional title: Genómica, proteómica e interactómica
Date: 2023-24
Abstract: La Genòmica és la ciència que estudia l'estructura, contingut i evolució dels genomes. Es tracta d'una ciència relativament nova (es pot dir que neix el 1995 amb la seqüenciació dels primers genomes bacterians) i s'ha desenvolupat de forma explosiva durant els últims anys. Els desenvolupaments dels mètodes de seqüenciació automàtica d'àcids nucleics ha estat clau. L'any 2001 es presenta el primer esborrany de la seqüència del genoma humà, la qual cosa representa una fita històrica que obre les portes als estudis de genòmica comparada i d'evolució de l'espècie humana, a les claus biològiques de la naturalesa humana, als estudis d'associació genotip-fenotip per trobar gens o regions del DNA relacionades amb malalties, etc. Després de la seqüenciació de genomes apareix la denominada etapa "postgenòmica". Es tracta de realitzar l'anàlisi de l'expressió de gens i genomes de forma massiva (Transcriptòmica i Genòmica funcional), de la identificació i anàlisi estructural-funcional de les proteïnes (Proteòmica) i de les seves interaccions (i amb altres biomolècules) i la formació de complexos (Interactòmica). Conjuntament amb la identificació i quantificació de tots els metabòlits presents en una mostra d'un organisme (Metabolòmica) aquests coneixements donen lloc a les bases per a tractar d'integrar tot el conjunt i arribar a una descripció global de la biologia de la cèl·lula (Biologia de Sistemes). Els principals objectius formatius de l'assignatura són: la comprensió de la diversitat i complexitat dels 1 Els principals objectius formatius de l'assignatura són: la comprensió de la diversitat i complexitat dels genomes i proteomes;l'estudi del caràcter històric i evolutiu de la informació genètica així com de la naturalesa, el significat i les conseqüències de la variabilitat intraespecífica i interespecífica; i finalment la potencialitat de les aplicacions provinents de la informació genòmica, transcriptòmica i proteòmica. Forma part també dels objectius de l'assignatura conèixer els mètodes experimentals i computacionals que s'utilitzen en les denominades ciències "òmiques".
Abstract: Genomics is the science dealing with the structure, content and evolution of genomes. Is a relatively novel science (we can say that it was born in 1995 with the sequencing of the first bacterial genomes) that developed explosively in the last years. The development of methods for automatic sequencing of nucleic acids has been a key factor about. In 2001 the first draft of the sequence of the human genome was presented, a historic milestone that opened the doors for the studies on comparative genomics and the evolution of the human species, on the biological clues of the human nature, on the genotype-phenotype association studies to find genes or regions of DNA related with diseases, etc. After the sequencing of genomes appeared the so called "postgenomic" period. Among its tasks are the analyses of genes and genomes expression in a massive way (Transcriptomics and Functional Genomics), the identification and structural-functional analysis of proteins (Proteomics), and of their interactions (and with the other biomolecules) and formation of complexes (interactomics). Together with the identification and quantitation of all the metabolites present in a sample of an organism (Metabolomics), such knowledge provides the basis to try the integration of the whole conjoint and reach a global description of the biology of the cell (Systems biology). The main formative goals of the subject are : the understanding of the diversity and complexity of genomes 1 The main formative goals of the subject are : the understanding of the diversity and complexity of genomes and proteomes; the study of the historic and evolutionary character of the genetic information as well as its nature, the meaning and consequences of the intraspecific and interspecific variability; and finally the potentiality of the applications that come from the genomic, transcriptomic and proteomic information. It is also part of the subject to know the experimental and computational methods that are used in the so-called "omic" sciences.
Abstract: La Genómica es la ciencia que estudia la estructura, contenido y evolución de los genomas. Se trata de una ciencia relativamente nueva (se puede decir que nace en 1995 con la secuenciación de los primeros genomas bacterianos) y se ha desarrollado de forma explosiva en los últimos años. El desarrollo de métodos de secuenciación automática de los ácidos nucléicos ha sido la llave. En el año 2001 se presentó el primer borrador de la secuéncia del genoma humano, lo cual representa un hito histórico que abre las puertas a los estudios de genómica comparada y de evolución de la especie humana, a las claves biológicas de la naturaleza humana, a los estudios de asociación genotipo-fenotipo para encontrar genes o regiones del DNA relacionadas con enfermedades, etc. Después de la secuenciación de genomas aparece la denominada etapa "postgenómica". Se trata de realizar el análisis de la expresión de genes y genomas de forma masiva (Transcriptómica y Genómica funcional), de la identificación y análisis estructural-funcional de las proteínas (Proteómica) y de sus interacciones (y con otras biomoléculas) y la formación de complejos (Interactómica). Conjuntamente con la identificación y cuantificación de todos los metabolitos presentes en una muestra de un organismo (Metabolómica) estos 1 cuantificación de todos los metabolitos presentes en una muestra de un organismo (Metabolómica) estos conocimientos dan lugar a las bases para tratar de integrar todo el conjunto y llegar a una descripción global de la biología de la célula (Biología de sistemas). Los principales objetivos formativos de la asignatura son: la comprensión de la diversidad y complejidad de los genomas y proteomas; el estudio del caracter histórico y evolutivo de la información genética asi como de la naturaleza, el significado y las consecuencias de la variabilidad intraespecífica e interespecífica; y finalmente la potencialidad de las aplicaciones provenientes de la información genómica, transcriptómica y proteómica. Forma parte también de los objetivos de la asignatura conocer los métodos experimentales y computacionales que se utilizan en las denominadas ciencias "omicas".
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Biotecnologia [2500253]
Study plan: Grau en Biotecnologia [815]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 117.6 KB

Anglès
6 p, 116.4 KB

Castellà
6 p, 116.8 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2023-07-07, last modified 2023-09-16



   Favorit i Compartir