Gestió de la Diversitat Religiosa [44041]
Fernández Mostaza, María Esther
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Additional title: Management of Religious Diversity
Additional title: Gestión de la Diversidad Religiosa
Date: 2023-24
Abstract: La creixent visibilitat de les religions en l'esfera pública, unida al context actual de transformació de les pertinences i identitats religioses en la societat contemporània, atorga una importància crucial a l'estudi de les religions. Tot i les prediccions que auguraven que la religió s'esvairia davant els processos de secularització, la religió continua sent un element clau per entendre el món contemporani tant a nivell global (amb les relacions entre moviments migratoris, política internacional i actors religiosos globals) com a nivell local (amb la diversificació dels escenaris urbans, l'emergència de nous reptes per a l'acomodació de la diversitat) i l'augment de la diversitat per raons religioses. L'objectiu d'aquest curs és oferir una visió crítica de la relació entre religió i política al món contemporani i, buscant aquest objectiu, abasta una sèrie de temes que són fonamentals per entendre com la religió ha modelat i ha estat modelada per les diverses transformacions polítiques, socials i culturals de caràcter mundial. De forma paral·lela, l'assignatura aborda qüestions clau com la relació (complexa) entre gènere i religió, les relacions entre cos, espiritualitat i política, així com la relació de la religió amb moviments polítics i socials. Finalment, cal destacar que el curs s'imparteix des d'una perspectiva interdisciplinària amb uns fonaments científics que cal trobar-los en els camps de la sociologia, principalment, a més d'en la ciència política, l'antropologia, els estudis religiosos i les relacions internacionals. Així mateix, el curs ofereix tant un espai de reflexió teòric i crítica, com un laboratori etnogràfic basat en la dimensió més aplicada. 1.
Abstract: The growing visibility of religions in the public sphere, coupled with contemporary processes of transformation of religious belongings and identities around the globe, places a crucial importance on the study of religions. In spite of the predictions of secularization theory, religion today remains a key element in understanding the contemporary world, both globally and locally. On the one hand, the importance of studying the relationships between migratory movements, international politics and global religious actors. On the other hand, at the local level, the diversification of urban scenarios and the emergence of new challenges for the accommodation of religious diversity. The objective of this course is to offer a critical vision of the relationship between religion and politics in the contemporary world. The will is to explore and understand how religion has shaped, and has been shapyed by, the diverse world political, social and cultural transformations. In parallel, the course addresses key issues such as the (complex) relationship between gender and religion, the links between body, spirituality and politics, as well as the articulation of religion(s) and political movements. The course is taugth from an interdisciplinary approach combining the sociological perspective together with political science, anthropology, international relations and religious studies. The program combines theoretical and critical lectures, together with an ethnography lab where empirical (and applied) research will be shared and discussed. 1.
Abstract: La creciente visibilidad de las religiones en la esfera pública, unida al contexto actual de transformación de las pertenencias e identidades religiosas en la sociedad contemporánea, otorga una importancia crucial al estudio de las religiones. A pesar de las predicciones que auguraban que la religión se desvanecería frente a los procesos de secularización, la religión continúa siendo un elemento clave para entender el mundo contemporáneo tanto a nivel global --con las relaciones entre movimientos migratorios, política internacional y actores religiosos tanto globales como locales, con la diversificación de los escenarios urbanos, la emergencia de nuevos retos para la acomodación de la diversidad y el aumento de la diversidad por razones religiosas. El objetivo de este curso es ofrecer una visión crítica de la relación entre religión y política en el mundo contemporáneo y, buscando este objetivo, se abarca una serie de temas que son fundamentales para entender cómo la religión ha moldeado y ha sido moldeada por las diversas transformaciones políticas, sociales y culturales de carácter mundial. De forma paralela, la asignatura aborda cuestiones clave como la relación (compleja) entre género y religión, las relaciones entre cuerpo, espiritualidad y política, así como la relación de la religión con movimientos migratorios. Finalmente, cabe destacar que el curso se imparte desde una perspectiva interdisciplinaria cuyos fundamentos científicos cabe encontrarlos en los campos de la sociología, principalmente, además de en la ciencia política, la antropología, los estudios religiosos y de género. Asimismo,elcurso ofrece tanto un espacio de reflexión teórico y crítico, como un Laboratorio etnográfico basado en la dimensión más aplicada. 1.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Política Social, Treball i Benestar [4313228]
Study plan: Màster Universitari en Política Social, Treball i Benestar [1419]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 111.2 KB

Anglès
5 p, 108.7 KB

Castellà
6 p, 111.4 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2023-07-28, last modified 2023-09-16



   Favorit i Compartir