Google Scholar: citas
A restricted cafeteria diet ameliorates biometric and metabolic profile in a rat diet-induced obesity model
Subias-Gusils, Alex (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal)
Boqué, Noemí (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya)
Caimari, Antoni (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya)
Del Bas, Josep Maria (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya)
Mariné-Casadó, Roger (Eurecat. Centre Tecnològic de Catalunya)
Solanas, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Escorihuela, Rosa M (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal)
Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Neurociències

Fecha: 2021
Resumen: The administration of anti-obesity bioactive compounds and/or functional foods in rodents fed energy restriction diets based on chow food can be difficult to interpret. We propose an energy restricted cafeteria (CAF) diet as a dietetic intervention to be combined with other therapies. Postweaning male rats were fed standard chow, CAF diet or 30% energy restricted CAF diet (CAF-R) for 8 weeks. The CAF-R diet lowered energy intake and the increase of body weight and body mass index due to the CAF diet, lead to an intermediate feed efficiency, and dampened the CAF diet-induced alterations on body composition, serum levels of triacylglycerides and NEFAs, and insulin resistance. These effects were associated with diminished Ucp1, Nrf1 and Tfam1 gene expression in brown adipose tissue. In conclusion, the CAF-R diet ameliorated obesity and related metabolic disorders induced by a regular CAF diet, turning it in a useful tool to study anti-obesity compounds.
Ayudas: Agencia Estatal de Investigación BES-2017-081939
Agencia Estatal de Investigación PSI2016-77234-R
Derechos: Tots els drets reservats.
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió acceptada per publicar
Materia: Body weight gain ; Energy restriction ; Cafeteria diet ; Metabolic syndrome ; Dietary treatment ; Adaptive thermogenesi
Publicado en: International Journal of Food Sciences and Nutrition, Vol. 72 Núm. 6 (Sep. 2021) , p. 767-780, ISSN 1465-3478

DOI: 10.1080/09637486.2020.1870037


Postprint
31 p, 1.3 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Institut de Neurociències (INc)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2024-01-29, última modificación el 2024-05-04



   Favorit i Compartir