Google Scholar: citas
Pseudoxanthomonas taiwanensis and Pseudomonas thermotolerans : Novel Thermophilic Amylase Producers in Solid-State Fermentation
Taulé, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Gea Leiva, Teresa (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Cerda Llanos, Alejandra Patricia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Molina-Peñate, Esther (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)

Fecha: 2025
Resumen: Amylases are key industrial enzymes, and thermostable variants are particularly valuable for robust bioprocessing. This study investigates amylase production via solid-state fermentation (SSF) using non-sterile potato peel as substrate, comparing the performance of the autochthonous microbial population with that of the inoculated fungus Thermomyces lanuginosus. Non-inoculated batch reactors reached maximum productivities of 3920 U g¹DM day¹, more than double of the inoculated ones (1823 U g¹DM day¹), highlighting the potential of native thermophiles. Sequential batch reactor (SBR) strategies were applied to promote microbial selection and monitor T. lanuginosus persistence over seven cycles. Although the inoculum initially increased overall microbial activity (sOUR), T. lanuginosus was not detected, and no sustained improvement in amylase productivity was observed. Three thermophilic amylase-producing strains were isolated: Bacillus coagulans, Pseudoxanthomonas taiwanensis, and Pseudomonas thermotolerans, the last two being newly reported amylase producers. These findings demonstrate that efficient, scalable amylase production can be achieved through non-sterile SSF relying on native microbial communities, supporting circular bioeconomy strategies and potentially reducing the need for external inoculation. Further work is needed to confirm the generalizability of these results and to better understand the interactions between inoculated and native strains.
Ayudas: Agencia Estatal de Investigación PID2023-146978OB-I00
Nota: Altres ajuts: acords transformatius de la UAB
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: A mylases ; Potato peel ; Pseudomonas thermotolerans ; Pseudoxanthomonas taiwanensis ; Solid-state fermentation ; Thermomyces lanuginosus
Publicado en: Biotechnology and bioengineering, (September 2025) , ISSN 1097-0290

DOI: 10.1002/bit.70058
PMID: 40931456


7 p, 760.4 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ingeniería > Grupo de Investigación en Compostaje (GICOM)
Artículos > Artículos de investigación
Artículos > Artículos publicados

 Registro creado el 2025-10-07, última modificación el 2025-11-17



   Favorit i Compartir