Retranslocament de nutrients en les fulles senescents de faig (Fagus sylvatica L.)
Verdú, Anton M. C. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Botànica)
Riba Rovira, Miquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Rodà, F. (Ferran), 1953- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)

Título variante: Nutrient retranslocation from senescing leaves of beech (Fagus sylvatica L . )
Fecha: 1985
Resumen: Nutrient (P. K. Ca and Mg) contents of leaves prior to senescence, nutrient return in leaf litterfall, and nutrient lcaching in throughfall were measured during October and November in a beech forest experimental plot in the Montseny Mountains (NE Spain). Only K was leached in significant amounts. Rctranslocation of P and K amounted to 46% and 13%. respectively. of the foliar nutrient contents before senescence. Calcium accumulated in the leaves during this period. while Mg showed no net retranslocation or accumulation. Retranslocated P can supply a large fraction of the annual P requirements of the trees. and contributes to keep a tight P cycle. However. the percentagc of P retranslocated in this forest lies in the lower range of literature values for forest ecosystems.
Resumen: Es mesuraren les mineralomasses foliars de P, K, Ca i Mg abans de la senescencia i el retorn de nutrients per la caiguda de fulles i per la lixiviació en el trascol durant octubre i novembre en una parcel4a experimental de la fageda de Santa Fe (Montseny, Barcelona). Només el K es lixivia en quantitats significatives. El retranslocament de P i K representi, respectivament, el 46% i el 13% de la mineralomassa foliar abans de la senescbncia. Les fulles acumularen Ca durant aquest període. mentre que el Mg no manifesta retranslocament ni acumulació nets. La quantitat de P retranslocada (1. 4 kg ha-') pot subministrar una part important dels requeriments anuals de P del faig, i contribueix a mantenir un cicle tancat de P. No obstant, el percentatge de P retranslocat en aquest bosc es dels més baixos dels trobats a la bibliografia sobre ecosistemes forestals.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Forest biogeochemistry ; Leaching ; Leaf senescence ; Litterfall ; Montseny ; Nutrient cycling ; Phosphorus ; Potassium ; Throughfall
Publicado en: Orsis, V. 1 (1985) p. 91-100, ISSN 2014-9727

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Orsis/article/view/24076


10 p, 321.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Artículos > Artículos publicados > Orsis
Artículos > Artículos de investigación

 Registro creado el 2009-05-15, última modificación el 2022-06-23



   Favorit i Compartir