Manifestació dels canvis en la interacció entre el medi natural i la societat : la influència del despoblament a Alins i Farrera
Be Negre (Grup de recerca)
Aldomà Santesmases, Laura
Besora Rodríguez, Clara
Finestres Giménez, Jordi
González Boada, Nadia
Boada, Martí, 1949- , tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Garcia Solsona, Ester, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2009
Descripció: 164 p.
Resum: L'objectiu principal d'aquest projecte és analitzar les manifestacions dels canvis produïts en els medis natural i social influenciats pel despoblament (a la segona meitat del s. XX), als municipis d'Alins i Farrera, situats al Pallars Sobirà, i fer-ne una comparació, ja que es tracta de municipis de característiques diferents. Per dur a terme l'estudi, es fa un anàlisi de l'evolució del poblament, un anàlisi dels canvis físics, mitjançant l'avaluació dels canvis en les cobertes del sòl i de la transformació del paisatge amb les fotografies, i un anàlisi dels canvis en les activitats i comportaments socials mitjançant la realització d'entrevistes per elaborar un retrat social de cada època, distingint entre les aportacions de la població autòctona respecte de la nouvinguda. Amb tot, es pretén la realització d'una diagnosi transversal que permeti integrar les diferents temàtiques, i definir unes conclusions generals per mitjà d'uns patrons detectats. Finalment, la conclusió que millor permet recollir tota la informació és la que en resulta d'acceptar el fenomen de despoblament generalitzat, combinat amb el d'un canvi de l'estil de vida global, no només local, que és eina de justificació de moltes de les dinàmiques de canvi observades.
Resum: El objetivo principal de este proyecto es analizar las manifestaciones de los cambios producidos en los medios natural y social influenciados por el despoblamiento (en la segunda mitad del s. XX), en los municipios de Alins y Farrera, situados en el Pallars Sobirà, y hacer una comparación entre ellos, al tratarse de municipios de características diferentes. Para realizar el estudio, se practica un análisis de la evolución del poblamiento, un análisis de los cambios físicos, mediante la evaluación de los cambios en las cubiertas del suelo y de la transformación del paisaje con las fotografías, y un análisis de los cambios en las actividades y comportamientos sociales mediante la realización de entrevistas para elaborar un retrato social de cada época, diferenciando entre las aportaciones de la población autóctona respecto a la forastera. Con todo, se pretende la realización de una diagnosis transversal que permita integrar las diferentes temáticas, y definir unas conclusiones generales mediante la detección de unos patrones. Finalmente, la conclusión que mejor permite recoger toda la información es la que resulta de aceptar el fenómeno del despoblamiento generalizado, combinado a un cambio en el estilo de vida global, no sólo local, que es herramienta de justificación de muchas de las dinámicas de cambio observadas.
Resum: The principal objective of this project is to analyze the manifestations of the changes originated on the natural and social environment influenced by the depopulation (in the second part of the XX century), in the municipality of Alins and Farrera, situated in Pallars Sobirà, and make a comparison, because there are two municipalities with different characteristics. To perform this study, is carry out an analysis of the population evolution, an a physics changes analysis, by means of an evaluation of the land cover changes and the landscape transformation with photography, and a evaluation of the activities and social behaviors changes through interviews to elaborate a social picture of each time, by differentiating autochthon from foreigners. The pretension is to realize a transversal diagnosis that permit the integration of different thematic, and define a general conclusion through the patron detection. Finally, the best conclusion is the one that allows to collect all the information is the fact to accept the generally depopulation, combined with a lifestyle global change, that is a justification tool of a lot of changes dynamics observed.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: bachelorThesis
Matèria: Migració rural ; Pallars Sobirà (Catalunya) ; Paisatge ; Condicions econòmiques

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/2072/42304


Annex
76 p, 1.7 MB

Projecte Part 1
83 p, 9.1 MB

Projecte Part 2
83 p, 5.8 MB

Resum del projecte
11 p, 566.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-03-24, darrera modificació el 2021-07-17   Favorit i Compartir