Crisis de las historiografías marxistas y últimas tendencias : ¿existe hoy una nueva historia social?
Río Aldaz, Ramón del (Universitat Autònoma Barcelona)

Data: 2011
Resum: L'article analitza les causes de la crisi de les historiografies marxistes: predomini de la historiografia de catecisme, plantejament ideològic ahistòric d'endevinar el futur i (excepte poques excepcions) obsessió per estudiar només les classes baixes i no les societats en el seu conjunt. La crisi ha dut a alguns a seguir negant (seguint als filòsofs) que la història tingui caràcter científic (gir culturalista, que inclou la història narrativa i el gir lingüístic), mentre que altres historiadors, encara que no qüestionen aquest caràcter científic, de fet prescindeixen de qualsevol teoria de la història i rebutgen l'anàlisi dels vells aspectes econòmics-socials (nova història política, cientifisme i fragmentació de la història en múltiples especialitats). Però també ha sorgit una nova història social, que es caracteritza per entendre el social com el conjunt de la societat, per treballar de forma comparada per a descobrir les característiques comunes d'alguns fenòmens històrics que poden semblar diferents i perquè, encara que els seus autors puguin partir mentalment de l'esbós de la història de Marx, no veuen la necessitat de citar-lo en una investigació històrica de finals del XX i inicis del XX.
Resum: El artículo analiza las causas de la crisis de las historiografías marxistas: predominio de la historiografía de catecismo, planteamiento ideológico ahistórico de adivinar el futuro y (salvo pocas excepciones) obsesión por estudiar sólo las clases bajas y no las sociedades en su conjunto. La crisis ha llevado a algunos a seguir negando (siguiendo a los filósofos) que la historia tenga carácter científico (giro culturalista, que incluye la historia narrativa y el giro lingüístico), mientras que otros historiadores, aunque no cuestionan este carácter científico, de hecho prescinden de cualquier teoría de la historia y rechazan el análisis de los viejos aspectos económico-sociales (nueva historia política, cientifismo y fragmentación de la historia en múltiples especialidades). Pero también ha surgido una nueva historia social, que se caracteriza por entender lo social como el conjunto de la sociedad, por trabajar de forma comparada para descubrir las características comunes de algunos fenómenos históricos que pueden parecer diferentes y porque, aunque sus autores puedan partir mentalmente del esbozo de la historia de Marx, no ven la necesidad de citarlo en una investigación histórica de finales del XX e inicios del XXI.
Resum: The article analyzes the causes of the crisis of the marxist historiographies: predominance of the historiography of catechism, ideological ahistorical approach of guessing the future and (except few exceptions) obsession to study only the lower classes and not the societies in its set. The crisis has led some to continuing denying (following the philosophers) that the history has scientific character (cultural tum, which includes the narrative history and the Iinguistic tum) , while other historians, although they do not question this scientific character, as a matter of fact do without any theory of the history and they reject the analysis of the economic and social old aspects (new political history, scientism and fragmentation of the history in multiple specialities). But a new social history has also appeared, which is characterized by understanding the social thing Iike the whole society, to work in compared form to discovering the common characteristics of so me historical phenomena that can seem different and because, even if their authors can start menta/ly from the sketch of the Marx's history, they do not see the need to quote it in a historical research of the ends of 20th century and the beginnings of 21st century.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Crisis de la història ; Gir culturalista ; Fragmentació de la història en múltiples especialitats ; Nova història social ; Crisis de la historia ; Giro culturalista ; Fragmentación de la historia en múltiples especialidades ; Nueva historia social ; Crisis in history ; Cultural turn ; Fragmentation of the story in multiple specialties ; New social history
Publicat a: HMiC : Història Moderna i Contemporània, Núm. 9 (2011) , p. 107-122, ISSN 1696-4403

Adreça alternativa: https://www.raco.cat/index.php/HMiC/article/view/245032


16 p, 94.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2011-09-08, darrera modificació el 2019-05-27   Favorit i Compartir