Per citar aquest document: https://ddd.uab.cat/record/81313
Diferencias entre las dosis pautadas y las dosis administradas en las Técnicas Continuas de Depuración Extrarrenal
Subirà Cuyàs, Carles
Irriguible, Teresa María Tomasa
Balibrea del Castillo, José
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia

Data: 2011
Descripció: 56 p.
Resum: Introducció: El fracàs renal agut és una complicació que afecta entre el 6 i el 25% dels pacients crítics. Un 72% d'aquests malalts necessitaran de tècniques de depuració extrarenal contínues (TCDER) o intermitents en algun moment de l'ingrés. Actualment la dosi d'ultrafiltrat a cada situació clínica és objecte d'estudi i publicacions. Objectius: Analitzar les diferències entre les dosis pautades i administrades en les TCDER. Comparar les diferències entre la dosi en funció del tipus de TCDER: hemofiltració venovenosa contínua (HVVC) i hemodiafiltració venovenosa contínua. Descriure la tassa de recuperació de la funcionalitat renal o bé la necessitat d'hemodiàlisis convencional a l'alta d'UCI en els malalts que s'han sotmès a TCDER. Determinar la mortalitat Material i mètodes: Estudi observacional de 40 pacients crítics sotmesos a TCDER, 20 pacients en HVVC i 20 pacients en HDFVVC. S'han analitzat les dades mitjançant proves no paramètriques U de Mann Withney, test exacte de Fischer i Chi quadrat. Resultats: L'edat mitjana de la mostra fou 63 ± 13 anys, amb un 57% d'homes. La incidència d'hipertensió arterial fou del 60%, de diabetis mellitus del 30%, de dislipèmia del 25% i de malaltia renal crònica del 27%. La mediana de puntuació de SOFA fou de 10, i d'AKIN de 3. Un 85% dels pacients van precisar ventilació mecànica i/o amines durant l'ingrés. Vam registrar la dosi d'ultrafiltrat pautada pel facultatiu, essent la mitjana de la mostra de 34,34 mL/kg/h (34,73 en HVVC i 33,95 en HDFVVC), mentre que la dosi administrada fou de 27,93 mL/kg/h (26,85 en HVVC i 29 en HDFVVC), essent la diferència entre ambdues estadísticament significativa. L'estada mitjana a UCI fou de 23,7 dies, i la mortalitat de la sèrie del 65%. Conclusió: Les dosis d'ultrafiltrat rebudes en les TCDER són menors a les dosis pautades independentment del tipus de tècnica. La mortalitat de la nostra sèrie fou similar a les sèries publicades.
Resum: Introducción: El fracaso renal agudo es una complicación que afecta entre el 6 y el 25% de los enfermos críticos. De éstos un 72% necesitarán en algún momento técnicas de depuración extrarrenal continuas (TCDER) o intermientes. Actualmente las dosis de ultrafiltrado en cada situación clínica son objecto de estudios y publicaciones. Objetivos: Analizar las diferencias entre las dosis pautadas de ultrafiltrado y las dosis administradas en las TCDER. Comparar las diferencias entre las dosis en función del tipo de TCDER: Hemofiltración venovenosa Continua (HVVC) o Hemodiafiltración venovenosa continua (HDFVVC). Describir la tasa de recuperación de la funcionalidad renal o bien necesidad de hemodiálisis convencional al alta de UCI en aquellos pacientes sometidos a TCDER. Determinar la mortalidad intrahospitalaria de la serie de pacientes que requieren TCDER. Material y métodos: Estudio observacional de 40 pacientes críticos sometidos a TCDER, 20 pacientes en HVVC y 20 pacientes en HDFVVC. Se han analizado los datos mediante pruebas no paramétricas U de Mann Withney, test exacto de Fischer y Chi cuadrado. Resultados: La edad media de la muestra fue de 63 ± 13 años, con un 57% de varones. La incidencia de hipertensión arterial fue de 60%, de diabetes mellitus de 30%, de dislipemia de 25% y de enfermedad renal crónica de 27%. La media de puntuación de SOFA fue de 10, y de AKIN de 3. Un 85% de los pacientes precisaron ventilación mecánica y/o aminas durante el ingreso. Registramos la dosis de ultrafiltrado pautada por el facultativo, siendo la media de la muestra de 34,34 mL/Kg/h (34,73 en HVVC y 33,95 en HDFVVC), mientras que la dosis administrada fue de 27,93 mL/kg/h (26,85 en HVVC y 29 en HDFVVC) siendo la diferencia entre ambas estadísticamente significativa. La estancia media en UCI fue de 23,7 días, y la mortalidad de la serie del 65%. Conclusión: Las dosis de ultrafiltrado recibidas en las TCDER son menores a las dosis pautadas independientemente del tipo de técnica utilizada. La mortalidad de nuestra serie fue similar a las series publicadas.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i el departament i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Castellà.
Col·lecció: Treballs de recerca de postgrau
Document: masterThesis
Matèria: Ronyons ; Malalties ; Tractament ; Insuficiència renal aguda

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/2072/171848


56 p, 570.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2011-11-07, darrera modificació el 2017-01-26   Favorit i Compartir