Quin secret amaguen les coves?
Roldán, Mónica (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Microscòpia)
Hernández-Mariné, Mariona (Universitat Autònoma de Barcelona. Servei de Microscòpia)

Título variante: ¿Qué secreto esconden las cuevas?
Fecha: 2009
Resumen: L'article següent explora els secrets que s'amaguen entre les coves i els monuments arqueològics que manquen de llum natural i nutrients. La biodegradació és un d'aquests secrets, i pot esdevenir un problema en la conservació d'aquests béns d'interès cultural. El motiu? La presència d'una sèrie de microorganismes fotosintètics que formen la matèria orgànica i atrauen a altres bacteris i fongs que poden degradar-la. Aquesta capa que generen, anomenada biofilm, ha estat àmpliament analitzada mitjançant tècniques de microscòpia de rastreig làser confocal i d'altres, la qual cosa ha permès classificar-la segons les condicions ambientals, espècies dominants i dimensió de la comunitat. Ara per ara, se sap que la seva distribució és heterogènia i que respon a la necessitat d'aquests organismes d'adaptar-se a l'ambient. Però l'estudi també ha permès valorar l'efectivitat d'alguns mètodes de neteja i conservació -com per exemple, il·luminar els espais amb llum verda-, i planejar futures estratègies de conservació.
Resumen: El siguiente artículo explora los secretos que se esconden entre las cuevas y los monumentos arqueológicos que carecen de luz natural y nutrientes. La biodegradación es uno de estos secretos, y puede convertirse en un problema para la conservación de estos bienes de interés cultural. ¿El motivo? La presencia de una serie de microorganismos fotosintéticos que forman la materia orgánica y atraen a otras bacterias y hongos que pueden degradarla. Esta capa que generan, llamada biofilm, ha sido ampliamente analizada mediante técnicas de microscopia de barrido láser confocal y algunas otras, lo que ha permitido clasificarlas según las condiciones ambientales, especies dominantes y dimensión de la comunidad. Por ahora, se sabe que su distribución es heterogénea y que responde a la necesidad de estos organismos de adaptarse al ambiente. Pero el estudio también ha permitido valorar la efectividad de algunos métodos de limpieza y conservación-como por ejemplo, iluminar los espacios con luz verde-, y planear futuras estrategias de conservación.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català i Castellà
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: UAB divulga, Maig 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 213.1 KB

Español
3 p, 191.3 KB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > UAB Divulga
Artículos > Artículos de divulgación

 Registro creado el 2012-02-22, última modificación el 2022-02-13



   Favorit i Compartir