Competències i habilitats transversals entre geologia i arqueologia prehistòrica
Estrada i Aliberas, Ma. Rita (María Rita) (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Molist, Miquel, 1956- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Vicens, Enric (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Maestro i Maideu, Eudald (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Oms, O.. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Alvarez, Aureli (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Obrador i Tudurí, Antoni (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Clop i Garcia, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Borrell Tena, Ferran (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Anfruns, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Guerrero Vila, Emma (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria)
Arribas, M. Eugenia (Universidad Complutense de Madrid. Facultad de Petrología)
Serrat, David 1949- (Universitat de Barcelona. Departament d'Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines)
Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Innovació Docent en Educació Superior

Títol variant: Competencias y habilidades transversales entre geología y arqueología prehistórica
Títol variant: Transversal competences and skills in geology and prehistoric archaeology
Publicació: IDES 2008
Resum: En aquest treball es desenvolupa una proposta concreta per abordar alguns dels objectius pedagògics, com ara la transversalitat, el treball en equip o la necessitat d'incrementar els coneixements pràctics. La perspectiva des de la que s'ha realitzat ha estat la de la col·laboració interdisciplinària entre docents universitaris que treballen en dos àmbits científics ben diferents: geologia i arqueologia prehistòrica. S'ha desenvolupat una eina pedagògica on els estudiants poden desenvolupar habilitats i capacitats com les esmentades a partir del seguiment d'un cas d'estudi concret: la determinació i procedència dels elements petris utilitzats en la construcció del sepulcre megalític de Puigseslloses (Osona). La proposta es basa en el seguiment i la participació dels estudiants en tot el procés de la recerca: el plantejament del problema historicoarqueològic, la definició de les vies d'estudi concretes, el seu desenvolupament, l'obtenció de resultats i la seva discussió interdisciplinària.
Resum: En este trabajo se desarrolla una propuesta concreta para abordar algunos de los objetivos pedagógicos, como la transversalidad, el trabajo en equipo o la necesidad de incrementar los conocimientos prácticos. La perspectiva desde la que se ha realizado ha sido la de la colaboración interdisciplinaria entre docentes universitarios que trabajan en dos ámbitos científicos bien distintos: Geología y Arqueología Prehistórica. Se ha desarrollado una herramienta pedagógica a través de la cual los estudiantes pueden desarrollar habilidades y capacidades como las mencionadas a partir del seguimiento de un caso de estudio concreto: la determinación y procedencia de los elementos pétreos utilizados en la construcción del sepulcro megalítico de Puigseslloses (Osona). La propuesta se basa en que los estudiantes sigan y participen en todo el proceso de la investigación, desde el planteamiento del problema histórico-arqueológico, la definición de las vías de estudio concretas, su desarrollo y la obtención de resultados, hasta su discusión interdisciplinaria.
Resum: This study develops a specific proposal for addressing some of the educational goals of the EHEA such as transversality, teamwork and the need to increase practical knowledge. The perspective from which the study was conducted was interdisciplinary cooperation among university professors who work in two quite different fields of science: geology and prehistoric archaeology. A pedagogical tool was developed in which students can develop skills and abilities such as the ones mentioned above by pursuing a specific case study: the description and provenance of stone elements used to build the megalithic sepulchre in Puigseslloses (Osona). The proposal is based on students' following and participating in the entire research process: posing the historical-archaeological problem, defining the specific avenues of study, conducting the study, getting the results and holding an interdisciplinary discussion of these results.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català
Document: Capítol de llibre
Matèria: Innovació docent en geologia ; Geologia ; Arqueologia prehistòrica ; Puigseslloses
Publicat a: Experiències docents innovadores de la UAB en ciències experimentals i tecnologies i en ciències de la salut : cap a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), 2008, p. 33-46, ISBN 978-84-490-2576-1Català
14 p, 1.5 MB

Español
14 p, 1.2 MB

English
14 p, 128.7 KB

Demostració web
1.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Llibres i col·leccions > Capítols de llibres

 Registre creat el 2012-06-11, darrera modificació el 2023-03-01   Favorit i Compartir