Disseny i aplicació d'una activitat per a integrar coneixement i autoavaluar competències metodològiques
Portell Vidal, Mariona (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicobiologia i de Metodologia de Ciències de la Salut)
Boixadós Anglès, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació)
Vives Brosa, Jaume (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicobiologia i de Metodologia de Ciències de la Salut)
Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Innovació Docent en Educació Superior

Título variante: Diseño y aplicación de una actividad para integrar conocimiento y autoevaluar competencias metodológicas
Título variante: Design and application of an activity to integrate knowledge and self-assessment of methodological skills
Publicación: IDES 2008
Resumen: En el marc de l'adaptació de la matèria Mètodes, Dissenys i Tècniques d'Investigació Psicològics a l'espai europeu d'educació superior, es proposa una activitat per a fomentar la integració en el procés d'adquisició de competències metodològiques i l'autoavaluació. Partint d'un tema proper a l'estudiant es dissenya una activitat d'aprenentatge significatiu basada en centres d'interès. Un dels centres d'interès utilitzats és «la falta de disciplina dels estudiants a l'aula» que, en aquest context, passa de ser un problema que serveix de recurs docent. Els resultats indiquen l'adequació de l'activitat per a introduir la matèria i facilitar l'autoavaluació. També mostren una relació positiva entre el grau de seguiment de l'activitat i la qualificació a l'examen. Així mateix, s'aporten evidències de la "sostenibilitat" de l'activitat, en el sentit de la viabilitat en grups nombrosos i de suposar només un petit increment en la càrrega de treball del discent i del docent.
Resumen: En el marco de la adaptación de la materia Métodos, Diseños y Técnicas de Investigación Psicológicos al espacio europeo de educación superior, se propone una actividad para fomentar la integración en el proceso de adquisición de competencias metodológicas y la autoevaluación. Partiendo de un tema próximo al estudiante se diseña una actividad de aprendizaje significativo basada en centros de interés. Uno de los centros de interés utilizados es "la falta de disciplina de los estudiantes en el aula" que, en este contexto, pasa de ser un problema que sirve de recurso docente. Los resultados indican la adecuación de la actividad para introducir la materia y facilitar la autoevaluación. También muestran una relación positiva entre el grado de seguimiento de la actividad y la calificación en el examen. Asimismo, se aportan evidencias de la "sostenibilidad" de la actividad, en el sentido de la viabilidad en grupos numerosos y de suponer sólo un pequeño incremento en la carga de trabajo del discente y del docente.
Resumen: As part of the adaptation of the "Psychological research methods, design and techniques" subject to the European Higher Education Area, an activity to promote integra tion in the process of acquiring methodological skills and their self-assessment was proposed. A "Significant Learning Activity based on Centres of Interest" was designed based on a subject well-known to the student. One of the centres of interest used was "the lack of discipline among students in the classroom" which in this context, is a teaching resource instead of a problem. The results show the suitability of the activity for the introduction of the subject and facilitating self-assessment. They also show a positive relationship between the level of completion of the activity and marks in the examination. They also provide evidence of the activity's "sustainability", in the sense of its feasibility in large groups and the fact that it involves only a slight increase in the workload of the teaching monitor and teacher.
Derechos: Tots els drets reservats.
Lengua: Català
Documento: Capítol de llibre
Materia: Mètodes d'investigació ; Autoavaluació de competències ; Aprenentatge significatiu
Publicado en: Experiències docents innovadores de la UAB en ciències experimentals i tecnologies i en ciències de la salut : cap a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), 2008, p. 213-222, ISBN 978-84-490-2576-1



Català
10 p, 1.4 MB

Español
10 p, 1.2 MB

English
10 p, 90.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Libros y colecciones > Capítulos de libros

 Registro creado el 2012-06-13, última modificación el 2023-02-02



   Favorit i Compartir