Política mundial en línia
Ballart, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Política i de Dret Públic)
Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat d'Innovació Docent en Educació Superior

Título variante: Política mundial en línea
Título variante: World politics online
Publicación: IDES 2008
Resumen: La innovació s'ha convertit en el principal repte de les societats actuals (Gopalakrishnan, S. , Damanpour, F. , 1997), que estan en permanent transformació (revolució tecnològica, economia globalitzada, internacionalització dels principals problemes socials). L'adaptació de les universitats a aquest entorn canviant requereix canvis en les seves dues principals funcions: la recerca i la docència. Aquest treball es dedica a una innovació docent aplicada a dues assignatures diferents de l'àmbit de les ciències socials relacionades amb la política comparada i l'avaluació de la gestió pública. Ambdós casos segueixen la mateixa lògica i, per això, es presenten conjuntament. Primer es va desenvolupar l'aplicació per l'assignatura Política Comparada a la Facultat de Ciències de la Comunicació i, en considerar que havia estat un èxit, es va decidir seguir la mateixa estratègia amb una assignatura de l'itinerari de Gestió Pública que s'imparteix a la Faculta de Ciències Polítiques i Sociologia. Lògicament, aquesta innovació docent no és una novetat radical (Osborne, 1998). No s'ha inventat res ni tan sols es pot afirmar que utilitzar una plataforma digital suposi l'aplicació d'una nova tecnologia, però sí que hi ha una idea que s'ha posat a la pràctica i sí que s'ha creat un nou producte que fins i tot es pot considerar un servei a la societat, i aquest producte ha estat elaborat pels estudiants. Hi ha doncs, innovació en la mesura que la generació d'una idea i el desenvolupament o l'adaptació d'una tecnologia coneguda s'han transformat en una realitat tangible que qualsevol ciutadà pot utilitzar. En fer-ho, s'ha canviat els comportaments dels estudiants que han vist en aquesta eina noves possibilitats i oportunitats d'aprenentatge. Seguint el model proposat pels coordinadors del llibre, en aquest text es presenten els principals objectius del projecte, el treball que varen haver de fer els estudiants, la metodologia seguida per convertir el projecte en una realitat i els seus principals resultats.
Resumen: La innovación se ha convertido en el principal reto de las sociedades actuales (Gopalakrishnan, S. , Damanpour, F. , 1997), que están en permanente transformación (revolución tecnológica, economía globalizada, internacionalización de los principales problemas sociales). La adaptación de las universidades a este entorno cambiante requiere cambios en sus dos principales funciones: la investigación y la docencia. Este trabajo se dedica a una innovación docente aplicada a dos asignaturas diferentes del ámbito de las ciencias sociales relacionadas con la política comparada y la evaluación de la gestión pública. Ambos casos siguen la misma lógica y, por eso, se presentan conjuntamente. Primero se desarrolló la aplicación por la asignatura Política Comparada en la Facultad de Ciencias de la Comunicación y, al considerar que había sido un éxito, se decidió seguir la misma estrategia con una asignatura del itinerario de Gestión Pública que se imparte en la Facultad de Ciencias Políticas y de Sociología. Lógicamente, esta innovación docente no es una novedad radical (Osborne, 1998). No se ha inventado nada; ni siquiera se puede afirmar que utilizar una plataforma digital suponga la aplicación de una nueva tecnología, pero sí que hay una idea que se ha puesto en práctica y sí que se ha creado un nuevo producto que incluso se puede considerar un servicio a la sociedad, y este producto ha sido elaborado por los estudiantes. Hay, pues, innovación en la medida en que la generación de una idea y el desarrollo o la adaptación de una tecnología conocida se han transformado en una realidad tangible que cualquier ciudadano puede utilizar. Al hacerlo, se han cambiado los comportamientos de los estudiantes, que han visto en esta herramienta nuevas posibilidades y oportunidades de aprendizaje. Siguiendo el modelo propuesto por los coordinadores del libro, en este texto se presentan los principales objetivos del proyecto, el trabajo que tuvieron que hacer los estudiantes, la metodología seguida para convertir el proyecto en una realidad y sus principales resultados.
Resumen: Innovation has become the main challenge facing today's societies (Gopalakrishnan, S. , Damanpour, F. , 1997). Contemporary societies are enmeshed in constant transformation (technological revolution, globalised economy, internationalisation of the main social problems), and universities' adaptation to this changing world requires changes in their main functions: research and teaching. This study is devoted to a teaching innovation implemented in two different courses in the field of the social sciences related to comparative politics and assessing public management. Both cases follow the same logic, and this is why they are being presented jointly. First the application for the course on Comparative Politics in the Faculty of Communications Studies was developed. After regarding it as a success, the decision was taken to pursue the same strategy with a course in the Public Management speciality taught in the Faculty of Political Sciences and Sociology. Logically, this teaching innovation is not a radical novelty (Osborne, 1998). Nothing new has been invented, nor can we even claim that using a digital platform is a technological innovation. However, there is an idea that has been put into practice and a new product has indeed been created that can even be considered a service to society, and this product has been drawn up by students. Therefore, there is innovation in that the generation of the idea and the development or adaptation of a known technology has become a tangible reality that any citizen can use. In doing this, students' behaviour changed as they saw the new possibilities and learning opportunities of this tool. Following the model proposed by the coordinators of this book, this text presents the main goals of the project, the work the students had to do, the methodology used to turn the project into a reality and its main results.
Derechos: Tots els drets reservats.
Lengua: Català
Documento: Capítol de llibre
Materia: Política ; Gestió Pública ; Digital ; Avaluació
Publicado en: Experiències docents innovadores de la UAB en ciències socials i en ciències humanes: cap a l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES), 2008, p. 55-62, ISBN 978-84-490-2577-8



Català
8 p, 67.7 KB

Español
8 p, 1.2 MB

English
8 p, 82.8 KB

Demostració continguts virtuals
1.4 KB

El registro aparece en las colecciones:
Libros y colecciones > Capítulos de libros

 Registro creado el 2012-06-14, última modificación el 2023-02-02



   Favorit i Compartir