Estudio de la alineación rotacional en la artroplastia total de rodilla mediante tomografía computarizada
Coma Muñoz, Ana
Cáceres, J.
Rivas, A.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina

Data: 2012
Descripció: 24 p.
Resum: L'alineació rotacional a l'astroplàstia total de genoll es refereix a la posició dels implants en el pla axial. Un mínim desplaçament afectarà la distribució de la càrrega y variarà l'estabilitat, l'alineació i la cinemàtica de l'articulació. Tot i que hi ha un consens pel que fa als efectes adversos d'una alineació rotacional incorrecta, encara no està clar quines són les referències anatòmiques que cal utilitzar. Les mesures de l'alineació rotacional requereixen un estudi d'alta qualitat. La TC és la modalitat d'imatge d'elecció per a l'estudi postoperatori de l'artroplàstia total de genoll. L'objectiu d'aquest treball es avaluar la capacitat diagnòstica de la TC per a l'estudi de l'alineació rotacional postoperatòria en l'artroplàstia total de genoll i presentar les variacions en el protocol de TC que minimitzen l'artefacte metàl·lic. Aquest estudi avalua la reproductibilitat de l'angle condili posterior, format per l'eix epicondili quirúrgic i la línia bicondilia posterior, mesurant la correlació entre dos observadors. El coeficient de correlació de Pearson mostra una forta correlació positiva (R=0. 84) entre els dos observadors. La mitja d'error de les mesures adquirides és de -0. 14º amb una desviació estàndar de 2. 06º (-0. 14 ± 2. 06), per la qual cosa la modificació dels paràmetres tècnics de la TC per a la minimització dels artefactes metàl·lics és eficaç per l'avaluació rotacional. No obstant, l'alta magnitud de l'error indica que el radiòleg ha de ser prudent en el diagnòstic de mínimes variacions angulars que impliquin canvis en l'actitud mèdica i terapèutica.
Resum: La alineación rotacional en la artroplastia total de rodilla se refiere a la posición de los implantes femoral y tibial en el plano axial. Un mínimo desplazamiento afectará la distribución de la carga por lo que variará la estabilidad, la alineación y la cinemática de la articulación. Aunque hay un consenso en cuanto a los efectos adversos de una alineación rotacional incorrecta todavía no está claro qué referencias anatómicas utilizar. Las medidas de la alineación rotacional requieren un estudio de alta calidad por lo que la TC es la modalidad de imagen de elección para el estudio postoperatorio de la artroplastia de rodilla. El objetivo de este trabajo es evaluar la capacidad diagnóstica de la TC para el estudio de la alineación rotacional postoperatorio en las atroplastias totales de rodilla y presentar las variaciones en el protocolo de TC que minimizan el artefacto metálico. Este estudio evalúa la reproducibilidad del ángulo condíleo posterior formado por el eje transepicondíleo quirúrgico y la línea bicondílea posterior midiendo la correlación entre dos observadores. El coeficiente de correlación de Pearson mostró una fuerte correlación positiva (R=0. 84) entre los dos observadores y la media de error de las medidas adquiridas fue de -0. 14º con una desviación estándar de 2. 06º (-0. 14 ± 2. 06), por lo que la modificación de los parámetros técnicos de la TC para minimización de artefactos metálicos es eficaz para la evaluación rotacional. No obstante, la alta magnitud del error indica que el radiólogo debe ser cauteloso en el diagnóstico de mínimas variaciones angulares que impliquen cambios en la actitud médica y terapéutica.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà.
Col·lecció: Treballs de recerca de postgrau
Document: bachelorThesis
Matèria: Tomografia, Artroplàstia, Genoll

Adreça alternativa: http://hdl.handle.net/2072/198736


24 p, 342.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2012-08-31, darrera modificació el 2017-10-21   Favorit i Compartir