Impacto de la rotación cíclica de antibióticos sobre la etiología de las neumonías nosocomiales por gramnegativos en una unidad de cuidados intensivos (uci)
Madrid López, Isabel
Álvarez Lerma, Francisco, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Cuñat de la Hoz, José, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Data: 2012
Descripció: 28 p.
Resum: La rotació cíclica d'antibiòtics (RCA) consisteix a restringir de forma determinada i establerta un antibiòtic o classe d'antibiòtics durant un determinat període de temps, per a tornar a reintroduir-lo posteriorment. D'aquesta manera es pretén evitar l'aparició de resistències bacterianes derivades d'un ús continuat del mateix. En aquest treball, proposem la RCA com una estratègia per al control d'infeccions per gèrmens multirresistents i veure la seva influència en els gèrmens més freqüents que intervenen en les pneumònies nosocomials (NN). A través del registre ENVIN es van recollir les dades de tots els pacients ingressats a la UCI de l'Hospital Universitari la Fe durant dotze mesos consecutius. Es van dividir en 4 cicles de 3 mesos de durada cadascun d'ells. En el primer cicle es va restringir ampicilina/sulbactam, amikacina, cefalosporines i vancomicina; en el segon cicle carbapenems, amikacina i linezolid; en el tercer cicle tigeciclina, quinolones, tobramicina i linezolid i al quart i últim cicle, piperacilina/tazobactam, tobramicina i teicoplanina. Es va comparar amb els tres mesos previs al inici del treball, al qual l'ús d'antibiòtics va ser lliure. El temps global de l'estudi va ser de 15 mesos. El percentatge d'aïllaments d'Acinetobacter spp en el període basal va ser del 46,15% (n=6), de Pseudomonas aeruginosa 15,38% (n=2) i d'Escherichia coli 7, 69% (n=1). Al final de l'estudi els gèrmens aïllats van ser en un 8,57% (n=3) Acinetobacter spp i en un 37,14% (n=13) Pseudomonas aeruginosa.
Resum: La rotación cíclica de antibióticos (RCA) consiste en restringir de forma determinada y establecida un antibiótico o clase de antibióticos durante un determinado periodo de tiempo, para volver a reintroducirlo posteriormente. De este modo se pretende evitar la aparición de resistencias bacterianas derivadas de un uso continuado del mismo. En este trabajo, proponemos la RCA como una estrategia para el control de infecciones por gérmenes multirresistentes y ver su influencia en los gérmenes más frecuentes que intervienen en las neumonías nosocomiales (NN). A través del registro ENVIN se recogieron los datos de todos los pacientes ingresados en la UCI del Hospital Universitario la Fe durante doce meses consecutivos. Se dividieron en 4 ciclos de 3 meses de duración cada uno de ellos. En el primer ciclo se restringió ampicilina/sulbactam, amikacina, cefalosporinas y vancomicina; en el segundo ciclo carbapenemes, amikacina y linezolid; en el tercer ciclo tigeciclina, quinolonas, tobramicina y linezolid y en el cuarto y último ciclo piperacilina/tazobactam, tobramicina y teicoplanina. Se comparó con los tres meses previos al inicio del trabajo, en el que el uso de antibióticos fue libre. El tiempo global del estudio fue de 15 meses. El porcentaje de aislamientos de Acinetobacter spp en el periodo basal fue de 46,15% (n=6), de Pseudomonas aeruginosa 15,38% (n=2) y de Escherichia coli 7, 69% (n=1). Al final del estudio los gérmenes aislados fueron en un 8,57% (n=3) de Acinetobacter spp y en un 37,14% (n=13) de Pseudomonas aeruginosa.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Facultat de Medicina. Departament de Medicina. Treballs de recerca de postgrau
Document: Treball final de grau
Matèria: Resistència als medicaments, Antibiòtics



28 p, 481.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2012-08-31, darrera modificació el 2023-05-28



   Favorit i Compartir