Entre turisme i residus. Alternatives de desenvolupament per a territoris en crisi i processos de reestructuració econòmica : el cas de Cardona
Llurdés Coit, Joan Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Saurí i Pujol, David, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Priestley, Gerda, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2011
Resum: La tesi tracta el tema de com determinats territoris en situació de crisi socioeconòmica (pel declivi o desaparició de les activitats productives tradicionals), es poden trobar en la disjuntiva d'haver d'escollir entre unes alternatives de desenvolupament diferents i percebudes socialment com a oposades. Aquests serien els casos de l'activitat turística i un dipòsit de residus industrials, considerats com uns clars exemples del que en termes teòrics s'ha definit com "béns" i "mals posicionals" … [+]respectivament. Els primers correspondrien a aquelles instal·lacions, serveis, equipaments, etc. ben vistos per la població i la presència dels quals pot ser un reforç per a l'atracció d'altres inversions econòmiques. Per contra, el "mal posicional" seria tot allò que impediria qualsevol altre tipus d'inversió productiva i, per tant, "hipotecaria" el futur de la comunitat implicada. Aquesta confrontació s'ha aplicat al cas d'estudi del nucli de Cardona (Bages, Barcelona) que es va veure immersa en una greu crisi d'ençà que el 1990 el seu principal motor econòmic (l'explotació minera de potassa) tanqués portes. Els dos components de la dialèctica són, d'una banda, la seva activitat turística basada en el patrimoni industrial i miner, i que va demostrar ser una de les escasses activitats capaces de crear riquesa; i de l'altra, el projecte de la Generalitat de Catalunya (1997) de localització d'un dipòsit de residus industrials en l'antic recinte miner. La investigació està estructurada en 9 capítols, dels quals els tres primers fan referència a diferents marcs teòrics (Fordisme, Postfordisme i la transició del model de desenvolupament capitalista, el turisme en ambdós models i aquells altres aspectes més directament lligats amb els equipaments de tractament de residus). Els sis restants són la corresponent traducció a un context més empíric, tenint en compte que s'ha treballat a dues escales, la comarcal (Bages) i la local (Cardona). Per últim, fer constar que en cap moment l'objectiu de la investigació va ser la d'emetre un "veredicte" sobre si en el cas d'estudi ambdues activitats (turisme i residus) resultarien o no compatibles (un exercici més aviat especulatiu) sinó recollir idees, reflexions i contrastar-les.
Resum: The thesis focuses on the topic of areas suffering a socio-economic crisis (due to the decline or disappearance of traditional productive activities), areas which may find themselves in the uncomfortable position of having to choose between contrasting development alternatives viewed socially as opposed and contradictory. In this case the alternatives are tourism and the location of an industrial waste dump, clear examples of what have been defined in theoretical terms as "positional goods" and … [+]"positional no-goods". The former are those infrastructures, services, activities, etc which would stimulate the attraction of other forms of economic investment. The later, on the contrary, includes all elements which could prevent the introduction of any others forms of productive investment, and could therefore be an obstacle to the future on that community. This conflict was analysed in the case of Cardona (Bages, Barcelona), immerse in a profound crisis since the closing of its principal productive activity -a potassium mine- in 1990. Here the two components of the discussion are: tourism initiatives based on industrial and mining heritage, and which have so far proved to be one of the few activities capable of generating new wealth for the municipality; and the proposal made by the Catalan Government in 1997 to install a waste dump, at the abandoned infrastructures of the mine. The thesis consists of nine chapters. The first three set the theoretical background (Fordism, Postfordism and the transition in the capitalist model of development, the different patterns of tourism in these scenarios, aspects directly related to the topic of waste deposits). The remaining sis chapters attempt to transfer these theoretical aspects to a more empirical context, which is treated at two different scales -regional (Bages) and local (Cardona). Finally, is should be noted that the objective of the research was never to emit a so-called "verdict" on the degree of compatibility of the two activities -a speculative exercise- but rather together opinions and ideas, and contrast them.
Resum: La tesis trata el tema de cómo determinados territorios en situación de crisis socioeconómica (a causa del declive o la desaparición de las actividades productivas tradicionales), pueden encontrarse en la disyuntiva de tener que escoger entre unas alternativas de desarrollo diferentes y percibidas socialmente como opuestas. Estas serían los casos de la actividad turística y la de un depósito de residuos industriales, considerados como claros ejemplos de lo que en términos teóricos se ha definido como "bienes" y "males posicionales" respectivamente. Los primeros corresponderían a aquellas instalaciones, servicios, equipamientos, etc. bien vistos por la población y cuya presencia puede ser un refuerzo para la atracción de otras inversiones económicas. Por contra, el "mal posicional" sería todo aquello que impediría cualquier otro tipo de inversión productiva y, por lo tanto, "hipotecaria" el futuro de la comunidad implicada. Esta confrontación se ha aplicado al caso de estudio del núcleo de Cardona (Bages, Barcelona) que estuvo inmersa en una grave crisis desde que en 1990 su principal motor económico (la explotación minera de potasa) cerrase las puertas. Los dos componentes de la dialéctica son, por un lado, su actividad turística basada en el patrimonio industrial y minero (y que demostró ser una de las pocas actividades capaces de crear riqueza); y por otro, el proyecto de la Generalitat de Catalunya (1997) de localización de un depósito de residuos industriales en el antiguo recinto minero. La investigación está estructurada en 9 capítulos, de los que los tres primeros se refieren a diferentes marcos teóricos (Fordismo, Postfordismo y la transición del modelo de desarrollo capitalista, el turismo en ambos modelos y aquellos otros aspectos más directamente relacionados con los equipamientos de gestión de residuos). Los seis restantes son la correspondiente traducción a un contexto más empírico, teniendo en cuenta que se ha trabajado en dos escalas, comarcal (Bages) y local (Cardona). Por último, hacer constar que en ningún momento el objetivo de la investigación fue la de emitir un "veredicto" sobre si en el caso de estudio ambas actividades (turismo y residuos) serían o no compatibles (un ejercicio más bien especulativo) sino recoger ideas, reflexiones y contrastarlas.
Nota: Descripció del recurs: el 27-10-2011
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autónoma de Barcelona, Facultat de Filosofia i Lletres, Departament de Geografia, 1998
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Turisme ; Cardona (Catalunya) ; Desenvolupament econòmic ; Bages (Catalunya)
ISBN: 9788469416228

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/32167


150 p, 6.1 MB

169 p, 7.4 MB

60 p, 2.5 MB

112 p, 9.8 MB

52 p, 2.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2012-10-04, darrera modificació el 2024-12-15



   Favorit i Compartir