Google Scholar: cites
La figura del indígena como encarnación del pueblo boliviano : discusión en torno al esencialismo estratégico del Movimiento al Socialismo (MAS)
Casen, Cécile (Université Paris III)

Data: 2013
Resum: La interpretación en términos de esencialismo estratégico examina cómo se ha vuelto operativa la identidad indígena en tanto que elemento político dirigido a movilizar a la población indígena en la arena pública. En ella se insiste sobre el carácter performativo y eficiente de la referencia a una diferencia cultural, que se asume como la adopción de una estrategia, entre otras, de lucha contra la dominación. Aunque su genealogía se aleje mucho del espacio latinoamericano, se puede considerar que los movimientos sociales bolivianos se valen de ella para hacer avanzar sus reivindicaciones.
Resum: La interpretació en termes d'essencialisme estratègic examina com s'ha tornat operativa la identitat indígena com a element polític dirigit a mobilitzar la població indígena a l'arena pública. S'hi insisteix sobre el caràcter performatiu i eficient de la referència a una diferència cultural, que s'assumeix com l'adopció d'una estratègia, entre d'altres, de lluita contra la dominació. Encara que la seva genealogia s'allunyi molt del espai llatinoamericà, es pot considerar que els moviments socials bolivians es valen d'ella per fer avançar les seves reivindicacions.
Resum: The interpretation in terms of strategic essentialism examines how indigenous identity has become operational as a political feature in order to mobilize indigenous population in the public arena. It insists on the performative and efficient reference to a cultural difference, which is assumed as the adoption of a strategy, among others, for the struggle against domination. Although his genealogy is far away from Latin American space, it can be considered that Bolivian social movements use this strategy to boost their claims.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 2, Núm. 3 (2013) , p. 67-82, ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/casen-v2n3
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/289305
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/casen-v2n3
DOI: 10.5565/rev/rubrica.35


16 p, 442.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2013-07-05, darrera modificació el 2024-02-16



   Favorit i Compartir