Google Scholar: cites
La investigación en la acción en educación ante la idea de «cambio»
Rué, Joan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pedagogia Aplicada)

Data: 2004
Resum: En una època els traços distintius de la qual són les diverses transformacions socials i productives, hem de reflexionar sobre quin tipus d'investigació permet una gestió més bona del canvi en l'àmbit educatiu. Això entès des de la triple perspectiva d'aprofundir la democratització d'aquest bé que és l'educació, de potenciar la participació dels agents implicats en aquest mateix procés i de treballar en el desenvolupament d'una cultura professional basada en una autonomia i una responsabilització professional més grans. Avui sabem que els canvis que es requereixen són de naturalesa cultural. En segon lloc, que són canvis que exigeixen un compromís profund (en el pla cognitiu, emocional, pràctic. . . ), tant de les polítiques i la gestió educatives com per part dels professionals pràctics concrets. En tercer lloc, sabem que, per la seva incidència, aquests processos comporten, pel que fa al seu desenvolupament, un important grau d'incertesa i que no tots els individus i grups socials estan en situació d'igualtat per accedir a les noves condicions d'aprenentatge. Finalment, sabem que aquests canvis no es donaran tot emprant estratègies «d'enginyeria social», per bé que requereixen la col·laboració, els esforços i els compromisos polítics institucionals. La present reflexió sobre quins trets ha de reunir la investigació en l'acció en el procés actual de canvi, constitueix un intent de comprendre i d'intervenir en la realitat de la cultura professional tot assumint la complexitat de les constriccions culturals i socials que l'afecten.
Resum: One of the major trends defining the current times is the transformation of social relationships and production systems. In this epoch, characterised by the concept of change, we must reflect about the impact of all that on education, looking for the best way to deal with such changes. We assume this porpoise from the following perspectives: going in depth in the democratisation of education, increasing the agents participation on it and considering the professional cultural development founded in a wider professional autonomy and accountability. We know that all those required changes are cultural in nature. Furthermore, we realise that they are related to a deeper commitment (cognitive, emotional, practical. . . ) coming from both, public policies and from practicians as well. Thirdly, we know that because of its impact, such changes enclose a big degree of incertitude in its development and that not all the social groups and individuals are in equal conditions for assuming the new learning conditions. But we know as well that social engineering processes will not produce such changes, even accepting the fact tat they do need strong public policies and institutional commitments. The current reflection about what trends must adopt Action-Research in the current social process of change is an attempt to understand and intervene on reality and professional culture assuming the complexity of the cultural and social constrictions that shapes it.
Resum: En una época cuyos rasgos distintivos son las diversas transformaciones sociales y productivas, debemos reflexionar sobre qué tipo de investigación permite una mejor gestión del cambio en el ámbito educativo. Ello entendido desde la triple perspectiva de profundizar en la democratización de este bien que es la educación, de potenciar la participación de los agentes implicados en este mismo proceso y de trabajar en el desarrollo de una cultura profesional basada en una mayor autonomía y responsabilización profesionales. Hoy sabemos que los cambios que se requieren son de naturaleza cultural. En segundo lugar, que son cambios que exigen un compromiso profundo (en el plano cognitivo, emocional, práctico. . . ), tanto de las políticas y la gestión educativas como por parte de los profesionales prácticos concretos. En tercer lugar, sabemos que, por su incidencia, dichos procesos encierran un grado importante de incertidumbre en su desarrollo y que no todos los individuos y grupos sociales están en situación de igualdad para acceder a las nuevas condiciones de aprendizaje. Finalmente, sabemos que estos cambios no se van a dar mediante el empleo de estrategias de «ingeniería social», aunque requieran la colaboración de decididos esfuerzos y compromisos políticos institucionales. La presente reflexión sobre qué rasgos debe reunir la investigación en la acción en el proceso actual de cambio, constituye un intento de comprender y de intervenir en la realidad de la cultura profesional asumiendo la complejidad de las constricciones culturales y sociales que la afectan.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Gestió del canvi ; Democratització ; Cultura professional ; Autonomia i responsabilització ; Polítiques i gestió educatives ; Investigació en l'acció ; Change management ; Democratization ; Professional culture ; Professional accountability ; Educative policies ; Action research ; Gestión del cambio ; Democratización ; Cultura profesional ; Autonomía y responsabilización ; Políticas y gestión educativas ; Investigación en la acción
Publicat a: Educar, N. 34 (2004) , p. 71-84, ISSN 2014-8801

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/20800
Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v34-rue-4
DOI: 10.5565/rev/educar.243


14 p, 90.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir