New approaches in the chemometric analysis of infrared spectra of extra-virgin olive oils
Sánchez Rodríguez, María Isabel (Universidad de Córdoba. Departamento de Estadística, Econometría, Investigación Operativa, Organización de Empresas y Economía Aplicada)
Sánchez López, Elena M. (Universidad de Córdoba. Departamento de Química Orgánica)
Marinas, Alberto (Universidad de Córdoba. Departamento de Química Orgánica)
Caridad, José Mª (Universidad de Córdoba. Departamento de Estadística, Econometría, Investigación Operativa, Organización de Empresas y Economía Aplicada)
Urbano, Francisco José (Universidad de Córdoba. Departamento de Química Orgánica)
Marinas, Jose Mª (Universidad de Córdoba. Departamento de Química Orgánica)

Data: 2014
Resum: The aim of this paper is to apply new chemometric approaches to obtain quantitative information from near and mid infrared spectra of Andalusian extra-virgin olive oils, using gas chromatography as a classical reference analytical technique. Estimations of the content in saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids are given using partial least squares regression from the near and mid infrared data matrices as well as their concatenated matrix. The different estimations are evaluated in terms of goodness of fit (calibration) and prediction (validation), as a function of the number of partial least squares factors in the regression model and the used matrix of data. Furthermore, the nature, systematic or random, of the prediction errors is studied by a decomposition of their mean squared error. Finally, procedures of cross-validation are implemented in order to generalize the previous results.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Extra-virgin olive oil ; Infrared spectroscopy ; Partial least squares regression ; Crossvalidation
Publicat a: SORT : statistics and operations research transactions, Vol. 38 Núm. 2 (July-December 2014) , p. 231-250, ISSN 2013-8830

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/SORT/article/view/284043


20 p, 3.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > SORT
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2015-01-14, darrera modificació el 2024-05-25



   Favorit i Compartir