Web of Science: 0 cites, Google Scholar: cites
La monarquía española y los últimos incas : ¿una frontera interior?
Merluzzi, Manfredi (Università degli studi Roma Tre)

Títol variant: La monarquia espanyola i els darrers inques : una frontera interior?
Títol variant: The Spanish monarchy and the last Incas : an internal frontier?
Data: 2014
Resum: La conquista y el control de lo que fue denominado Reino de Perú resultaron en un proceso más largo de lo que comúnmente la historiografía considera. La resistencia indígena y la aspereza y fragmentación del territorio bajo el control de diferentes agentes y grupos étnicos complicaron el control ejercido por la administración española. Esto influyó en las estrategias políticas y militares de la corona. Así, entre 1532 y 1572, este fue un escenario cruzado en su interior por una multiplicidad de fronteras étnicas, económicas, políticas, militares, culturales y religiosas. Este artículo analiza la presencia de una frontera interior debida a la resistencia de los incas de Vilcabamba. La existencia de esta frontera interior influyó sobre la actuación de la corona española. Analizar estas circunstancias de interacción permite profundizar en el conocimiento de la implantación colonial en estos escenarios. Estos entornos configuraban mosaicos móviles de relaciones -fronteras interiores- y tardaron décadas en consolidarse en las estructuras que surgieron después de la conquista.
Resum: La conquesta i el control del que va ser denominat Regne del Perú van resultar en un procés més llarg del que habitualment la historiografia considera. La resistència indígena i l'aspror i fragmentació del territori sota el control de diferents agents i grups ètnics van complicar el control exercit per l'administració espanyola. Això va influir en les estratègies polítiques i militars de la corona. Així, entre el 1532 i el 1572 aquest va ser un escenari creuat en el seu interior per una multiplicitat de fronteres ètniques, econòmiques, polítiques, militars, culturals i religioses. Aquest article analitza la presència d'una frontera interior deguda a la resistència dels inques de Vilcabamba. L'existència d'aquesta frontera interior va influir sobre l'actuació de la corona espanyola. Analitzar aquestes circumstàncies d'interacció permet aprofundir en el coneixement de la implantació colonial en aquests escenaris. Aquests entorns configuraven mosaics mòbils de relacions -fronteres interiors- i van trigar dècades a consolidar-se en les estructures que van sorgir després de la conquesta.
Resum: The conquest and administrative control of the Kingdom of Peru was a longer process than historiography has assumed. The resistance of the indigenous peoples and the ruggedness and fragmentation of the territory under the control of different agents and ethnic groups complicated the Spanish administration and government. These factors had an influence on the political and military strategies of the Crown. As a result, between 1532 and 1572, this was an area crisscrossed by ethnic, economic, political, military, cultural and religious boundaries. This article analyzes the presence of an internal frontier due to the resistance of the Incas of Vilcabamba, which influenced the Spanish colonial government. Analyzing these particular circumstances of interaction provides a deeper understanding of the colonial presence in these lands. These environments formed mobile mosaics of social and political relations - internal borders - in which the consolidation of the Spanish Empire's control took several decades after the Conquest.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Monarquia hispana ; Perú virregnal ; Inques ; Frontera interior ; Mosaics mòbils de relacions ; Negociacions ; Vilcabamba ; Spanish monarchy ; Colonial peru ; Incas ; Internal frontier ; Mobile mosaics of relations ; Negotiations ; Monarquía hispana ; Perú virreinal ; Mosaicos móviles de relaciones ; Negociaciones
Publicat a: Manuscrits, Núm. 32 (2014) , p. 61-84 (Dossier) , ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/291619
Adreça original: https://revistes.uab.cat/manuscrits/article/view/v32-merluzzi
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/v32-merluzzi
DOI: 10.5565/rev/manuscrits.51


24 p, 165.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2015-02-25, darrera modificació el 2022-12-13



   Favorit i Compartir