L'obsessió d'un país en construcció democràtica: "És el nostre avantpassat l'Home d'Orce?"
Carandell Baruzzi, Miquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Història de la Ciència)

Títol variant: La obsesión de un país en construcción democrática : "¿Es nuestro antepasado del Hombre de Orce?"
Títol variant: A Country's Obsession During the Construction of a Democracy : "Is the Orce Man our ancestor?"
Data: 2016
Resum: El 1983 es presentava un fragment de crani, trobat en un jaciment del poble d'Orce (Granada), que es convertia en les restes del primer europeu, l'Home d'Orce. Un any més tard, part dels seus descobridors i altres científics es retractaven i atribuïen l'os a un membre prehistòric del gènere dels cavalls i ases, convertint-lo en "el Burro d'Orce". Aquesta tesi doctoral reconstrueix aquella controvèrsia, tot destacant el paper del context polític, científic i mediàtic en la forma en què es va interpretar, donar a conèixer, discutir i descartar l'Home d'Orce.
Resum: En 1983 se presentaba un fragmento de cráneo, hallado en un yacimiento del pueblo de Orce (Granada), que se convertía en los restos del primer europeo, el Hombre de Orce. Un año más tarde, parte de sus descubridores y otros científicos se retractaban y atribuían el hueso a un miembro prehistórico del género de los caballos y los burros, convirtiéndolo en "el Burro de Orce". Esta tesis doctoral reconstruye aquella controversia, destacando el papel del contexto político, científico y mediático en la manera en la que se interpretó, dio a conocer, discutió y descartó el Hombre de Orce.
Resum: In 1983, a skull fragment found at a site in the village of Orce (Granada, Spain) was presented. It became the remains of the first European, the Orce Man. One year later, part of its discoverers and other scientists retracted the claim and attributed the bone to a member of the genus of prehistoric horses and donkeys, making it "the Orce Donkey". This thesis reconstructs the controversy, highlighting the role of the political, scientific and media context in the manner in which the Orce Man was interpreted, announced, discussed and finally discarded.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Matèria: Fòssils humans
Publicat a: UAB divulga, Març 2016, ISSN 2014-6388



Català
4 p, 860.9 KB

Español
4 p, 1.5 MB

English
4 p, 1.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut d'Història de la Ciència (IHC)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2016-04-04, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir