Articles de divulgació

Recull d'articles escrits pel personal docent i investigador de la Universitat Autònoma de Barcelona o bé publicats a les revistes de la universitat que tenen com a destinataris a un públic més general i no especialitzat en la temàtica que es tracta.

Estadístiques d'ús Els més consultats
Darreres entrades:
2018-10-29
22:46
17 p, 636.7 KB The evolution of cooperation / Santos, Mauro (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia) ; Szathmáry, Eörs (Collegium Budapest. Institute for Advanced Study)
L'aproximació a l'evolució centrada en el gen o del gen egoista aparentment entra en conflicte amb l'observació que la cooperació és freqüent en les interaccions socials humanes i també es pot reconèixer en animals no humans. [...]
The gene-centred or selfish-gene approach to evolution apparently conflicts with the observation that cooperation is commonplace in human social interactions, and can also be recognized in non-human animals. [...]

2009 - 10.2436/20.1501.02.87
Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 60 (2009) , p. 213-229  
2018-10-29
22:45
9 p, 131.0 KB Teràpia Gènica. En 'La Biologia a l'alba d'un nou mil.lenni' / Chillón Rodríguez, Miguel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular) ; Bosch Merino, Assumpció (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular)
2000
Treballs de la Societat Catalana de Biologia, Vol. 50 (2000) , p. 141-149  
2018-10-26
22:42
6 p, 6.3 MB El ferro, la llaminadura i el verí dels bacteris / Campoy Sánchez, Susana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia) ; Llagostera Casas, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia) ; Barbé García, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)
El ferro és vital per a gairebé tots els organismes vius, atès el paper crucial que té en nombrosos processos biològics. Però, en concentracions inadequades, aquest element és un verí per a qualsevol cèl·lula. [...]
2011
Omnis cellula, Vol. 26 (2011) , p. 22-27  
2018-10-26
22:42
6 p, 875.2 KB Seguint la pista de les llúdrigues. / Ferrando, Ainhoa ; Domingo i Roura, Xavier (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) ; Ponsà i Fontanals, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Department de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia)
De les 13 espècies de llúdrigues actualment existents, la llúdriga euroasiàtica (Lutra lutra L. , 1758) o llúdriga de riu europea és la més estesa a tot el món. El seu rang de distribució s’estén des d’Irlanda fins al Japó i des de l’Àrtic fins al nord d’Àfrica.
2006
Omnis cellula, Vol. 10 (2006) , p. 6-11  
2018-10-26
22:41
1 p, 640.1 KB El repte socioambiental dels aeroports / Suau Sanchez, Pere (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
L’enfrontament entre el territori, el medi ambient i els aeroports ha estat una característica destacada en la història del transport aeri. Per primer cop es fa imprescindible la col·laboració entre totes les parts implicades per poder afrontar els reptes econòmics, socials i ambientals d’un món cada cop més complex, incert i petit.
2008
Omnis cellula, Vol. 16 (2008) , p. 7  
2018-10-16
11:38
3 p, 477.0 KB Descobert un rar pterosaure triàsic a Utah / Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont
Un equip internacional de paleontòlegs amb la participació de Fabio M. Dalla Vecchia, investigador associat de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i reconegut especialista en pterosaures, han descrit l’espècie Caelestiventus hanseni de fa uns 200 milions d'anys antiguitat. [...]
2018
UAB divulga, Setembre 2018, p. 1-3  
2018-10-16
11:35
2 p, 403.4 KB Produeixen aroma de roses a partir de residus agroindustrials / Martínez, Óscar Mauricio (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Investigadors del Grup d’Investigació en Compostatge (GICOM) han aconseguit per primera vegada extraure aromes florals de roses, gessamí i jacint fent servir la Fermentació en Estat Sòlid (FES), a partir d'uns microorganismes que tenen l’habilitat de transformar certes matèries primeres -com els residus de canya del sucre- en aromes amb valor afegit. [...]
2018
UAB divulga, Setembre 2018, p. 1-2  
2018-09-27
22:45
9 p, 2.9 MB The Gedankenexperimente of quantum mechanics become reality : On the 2012 Nobel Prize in Physics, awarded to Serge Haroche and David J. Wineland / Mompart Penina, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
The development of quantum mechanics at the beginning of the 20th century constituted one of the greatest revolutions in the theoretical and experimental sciences as well as in philosophy, completely transforming the way we understand the world at both micro- and macroscales. [...]
2013 - 10.2436/20.7010.01.161
Contributions to science, Vol. 9, Num. 1 (2013) , p. 33-41  
2018-09-27
22:43
3 p, 2.6 MB Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments / Juan Godoy, Bibiana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
El Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CERPTA) és un centre de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona. Entre les seves funcions principals, destaquen el desenvolupament d’una recerca de qualitat i la transferència de tecnologia a empreses de l’àmbit alimentari. [...]
The Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CERPTA) is a special center of research linked to Universitat Autònoma de Barcelona,mainly focused to the development of quality research and the transference of technology to the food industry companies. [...]

2009
TECA, Vol. 11 (2009) , p. 29-31  
2018-09-27
22:42
6 p, 83.6 KB Mètodes ràpids i automatització en microbiologia alimentària. Actualitat, perspectives i reptes / Capellas Puig, Marta (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència animal i dels Aliments) ; Fung, Daniel Y.C. ; Yuste Puigvert, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència animal i dels Aliments)
El nombre d’assajos microbiològics augmenta any rere any, amb grans progressos en el desenvolupament de mètodes fàcils d’usar i que asseguren rapidesa, precisió, sensibilitat i especificitat en l’obtenció dels resultats, a un cost moderat. [...]
The number of microbiological assays is increasing year after year, with great advances in easy-to-use methods that ensure rapid, accurate, sensitive and specific results, at a moderate cost. Automated and rapid microbiological methods allow manufacturers to bring out their products to the market more rapidly, with safety and preservation being guaranteed. [...]

2006
TECA, Vol. 10 (2006) , p. 11-16