Característiques dels zircons del granit de San Ciprián, Lugo
Martínez Fernández, Francisco José (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)

Títol variant: Características de los circones del granito de San Ciprián, Lugo
Data: 2016
Resum: El zircó és el mineral més important per datar successos de la història de la Terra. A partir de la relació entre el contingut en tori i urani es pot establir si va cristal·litzar a partir d'un magma, o bé si ha estat reescalfat, i la seva composició modificada, per un episodi metamòrfic posterior a la seva cristal·lització. S'ha afirmat que si la relació tori/urani és menor que 0,1 es tractaria de zircons reescalfats. Aquest criteri ha estat objecte de crítiques recentment i en aquest treball es mostra de manera inequívoca que no és vàlid, fet que posa de manifest la necessitat de tenir en compte també altres criteris a l'hora de determinar l'origen dels zircons.
Resum: El circón es el mineral más importante para datar episodios de la historia de la Tierra. A partir de la relación entre el contenido en torio y uranio se puede establecer si cristalizó a partir de un magma, o bien ha sido recalentado, y su composición modificada, por un episodio metamórfico posterior a su cristalización. Se ha afirmado que si la relación torio/uranio es menor que 0,1 se trataría de circones recalentados. Este criterio ha sido objeto de críticas recientemente y en este trabajo se muestra de manera inequívoca que no es válido, lo que pone de manifiesto la necesidad de tener en cuenta otros criterios para determinar el origen de los circones.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Maig 2016, ISSN 2014-6388



Català
3 p, 37.7 KB

Español
3 p, 129.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2016-06-02, darrera modificació el 2022-02-12



   Favorit i Compartir