Activitat immobiliària a Lleida (1979-1989)
Bellet, Carme

Data: 1994
Resum: L'article analitza el cicle immobiliari d'una ciutat mitjana catalana, Lleida (120. 000 habitants), al llarg dels anys 80. Les característiques del cicle i l'impacte espacial de l'activitat es relacionen amb la política desenvolupada a diverses escales (de la local a l'estatal) i amb l'actuació del promotor immobiliari, que es presenta com un agent urbà decisiu. Les línies de planejament i d'inversió de capital públic en sòl urbà, inversió que es concentra sobretot en moments de crisi, defineixen les àrees de futura inversió del capital privat i les característiques generals del paisatge de nova creació. L'actuació del promotor immobiliari és, en principi, dirigida pel comportament de la demanda i les diverses polítiques urbanes. Ambdós factors influiran en el ritme del cicle immobiliari, la localització i el tipus d'actuació del promotor.
Resum: El articulo analiza el ciclo inmobiliario de una ciudad media catalana, Lérida (120. 000 habitantes), durante los años 80. Las características del ciclo y el impacto espacial de la actividad se relacionan con la política urbana desarrollada a diferentes escalas (de la local a la estatal) y con la actuación del promotor inmobiliario que se presenta como un agente urbano decisivo. Las lineas de planeamiento e inversión de capital público en suelo urbano, inversión que se concentra sobre todo en momentos de crisis, definen las áreas de futura inversión del capital privado y las caracteristicas generales del paisaje de nueva creación. La actuación del promotor inmobiliario viene en principio dirigida por el comportamiento de la demanda y las diversas políticas urbanas. Ambos factores influirán en el ritmo del ciclo inmobiliario, la localización y el tipo de actuación del promotor.
Resum: L'article analyse le cycle immobilier de Lleida, ville catalane moyenne, de 120. 000 habitants, pendant les années 80. Les caractéristiques du cycle et ses conséquences spatiales sont en étroites relations avec les politiques développées A différentes échelles (locale, régionale, nationale) et l'action des promoteurs immobiliers qui se présentent comme un acteur urbain décisif. Les directions de la planification urbaine et l'investissement de capital public en sol urbain, investissement qui se concentre surtout en moment de crise, définissent les zones d'investissement atur du capital privé ainsi que les caractéristiques générales des nouveaux paysages urbains. Les décisions des agents immobiliers dépendent en principe du comportement de la demande et des politiques urbaines. Ces deux facteurs ont une grande influence sur le rythme du cycle immobilier et sur la localisation et le type de promotion.
Resum: The article analyses the property cycle in a medium-sized Catalan city: Lleida (120. 000 inhabitants), during the eighties. The characteristics of the cycle and the spatial impact of the activity are related to urban politics at different levels (from local to national) and to the role of developers, who become highly influential urban agents. Planning measures and the investment of public capital in urban sites, which is more common at tirnes of crisis, also define the areas of future investment of private capital and the general characteristics of the newly created urban landscape. The interventions of estate agents respond basically to the behaviour of demand and urban policy. Both factors influence the rhythm of the property cycle, the location and type of intervention of the promotor.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 25 (1994) p. 15-36, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41648


22 p, 733.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-09, darrera modificació el 2022-11-21



   Favorit i Compartir