Harmonització de la museïtzació i la conservació ecosistèmica a les mines de Can Palomeres, Malgrat de Mar
Martínez Fernández, Mercè
Ayala González, Eduard
Pérez Sáez, Carles
Rieradevall, Joan, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Martínez Gasol, Carles, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)
Hierro Gutiérrez, Almudena, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2016
Descripció: 96 pag.
Resum: El repte principal de la museïtzació a l'entorn de Malgrat de Mar és integrar les vessants econòmica, social, cultural i ambiental en un mateix projecte: recuperar i fer accessible el patrimoni històric, assegurar la viabilitat dels hàbitats dels quiròpters, orientar un discurs educatiu en la història i el medi ambient local, així com promocionar una activitat alternativa al turisme de sol i platja que prima a Malgrat de Mar. S'han estudiat les galeries i el camí de Can Palomeres, les potencialitats d'aquesta museïtzació respecte altres museus, la percepció social i experta respecte la museïtzació en aquest espai i les diferents possibilitats d'educació ambiental. S'utilitza metodologia existent per a l'inventariat d'itineraris d'educació ambiental d'exterior pr a la valoració del camí (adjudicant una puntuació de 62 i 59 punts sobre 100 a ambdues alternatives d'itinerari proposades); en canvi, davant la manca de metodologia prèvia, s'ha elaborat un protocol de presa de dades per a itineraris d'interior, que s'ha aplicat als més de 192 metres de galeria museïtzable que trobem a l'àmbit delimitat. En la població enquestada, habitants de Malgrat de Mar, trobem que la percepció davant el projecte de museïtzació de Can Palomeres és positiva, amb un 86% de respostes a favor, el que ha de potenciar la realització del projecte. El 76% dels enquestats expressa que visitaria amb més freqüència l'espai si disposés d'una opció d'oci a la zona, el que comportaria altres beneficis en salut i relació amb el territori. Al final de l'estudi podem concloure que és viable harmonitzar la museïtzació i la conservació a Can Palomeres, sempre i quant es controli l'accés a usuaris no autoritzats a les galeries principals (excloses de l'àmbit de museïtzació que proposem) durant les èpoques sensibles per als quiròpters; per a tal objectiu es proposa tancar dites galeries de forma que la capacitat d'accedir depengui del previ permís de la institució tutelar. Amb el coneixement aconseguit es realitza una proposta de museïtzació i una proposta de mínims que busca la protecció dels quiròpters i la seguretat del patrimoni.
Nota: Chiroptera (Grup de recerca)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Quiròpters ; Camí històric ; Mines ; Can Palomeres ; Museïtzació ; Conservació ecosistèmica ; Educació ambiental ; Malgrat de Mar (Catalunya)



Memòria
96 p, 5.4 MB

Article
16 p, 996.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2017-01-27, darrera modificació el 2023-03-17



   Favorit i Compartir