La percepció dels canvis espacials : el cas de Sant Cugat del Vallès
Busquets Fàbregas, Jaume

Data: 1990
Resum: L'étude de la perception des changements spaciaux dans la municipalité de Sant Cugat del Vallés (province de Barcelone) depuis la fin du siècle dernier a permis une reconstruction de l'évolution du paysage en tant que lieu vécu. La premitre partie de cet article est consacrée a l'entretien individuel en tant que méthode de travails utilisée dans l'étude citée. Sont ensuite décrits les principaux traits de l'évolution du paysage de Sant Cugat ainsi que leur perception par les habitants. L'analyse de ces perceptions a permis d'établir l'hypothtse selon laquelle les études qui traitent des liens entre les individus et leur environnement doivent prendre en compte la dimension sociale des individus, faute de quoi les causes profondes des attitudes ne peuvent s'expliquer de manitre satisfaisante.
Resum: The study of the perception of the spatial changes that have taken place in the town of Sant Cugat del Vallés since the turn of the century made possible the reconstruction of the evolution of its lanscape conceived as habitat. The method of personal interviews was applied in this study and it is to this that the first part of the article is devoted. A synthesis of the most significant features in the evolution of Sant Cugat's land-scape is followed by an account of how its inhabitants perceived the successive changes in the landscape. The analysis of these perceptions lead to the formulation of the hypothesis that any study concerning people's link with their environment must take into account the social dimension of each individual; otherwise the deep-rooted causes of people's attitudes towards their environment cannot be satisfactorily explained.
Resum: El estudio de la percepción de los cambios espaciales desde finales del siglo pasado hasta el presente en el municipio de Sant Cugat del Vallés ha permitido reconstruir la evolución de su paisaje entendido como lugar. Para este estudio se utilizó el método de la entrevista personal, al cual se dedica la primera parte del articulo. Después de sintetizar los rasgos más significativos de la evolución del paisaje de Sant Cugat, se describe el modo en que sus habitantes han percibido los sucesivos cambios del paisaje. El análisis de estas percepciones permite establecer la hipótesis de que los estudios que tratan la vinculación de las personas con su entorno deben considerar la dimensión social de los individuos; de no ser asi, las causas profundas de las actitudes hacia el entorno no pueden ser explicadas satisfactoriamente.
Resum: L'estudi de la percepció dels canvis espacials des de finals del segle passat fins el present en el municipi de Sant Cugat del Vallès ha permès la reconstrucció de l'evolució del seu paisatge entès com a lloc viscut. Per a aquest estudi hom va emprar el mètode de l'entrevista personal, al qual es dedica la primera part de l'article. Després de sintetitzar els trets més significatius de l'evolució del paisatge de Sant Cugat, s'exposa de quina manera han percebut els seus habitants els successius canvis del paisatge. L'anàlisi d'aquestes percepcions permet establir la hipòtesi que els estudis que tracten els lligams de les persones amb el seu entorn han de tenir en compte la dimensió social dels individus; altrament les causes profundes de les actituds envers l'entorn no poden ser explicades satisfactòriament.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 16 (1990) p. 7-33, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41492


27 p, 773.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-15, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir