Web of Science: 0 cites, Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites
¿Qué significa "guerra contra el coronavirus"?
de Tienda Palop, Lydia María (Universidad Complutense de Madrid)

Títol variant: Què significa "guerra contra el coronavirus"?
Títol variant: What does "war against the coronavirus" mean?
Data: 2020
Resum: La pandemia del coronavirus que está azotando el planeta ha traído consigo la utilización del léxico bélico en el espacio público. Esta circunstancia ha abierto un debate en la opinión general acerca de si la utilización del vocabulario de guerra es adecuada a la situación de crisis experimentada. De hecho, algunos de los argumentos esgrimidos dan a entender que bien puede aprovecharse el estado de alarma para justificar un estado policial y fortalecer el control de los ciudadanos por parte de los cuerpos de seguridad en un momento de limitación de las libertades individuales como es el de la crisis actual. Sin embargo, el concepto contemporáneo de seguridad humana ha evolucionado y debe entenderse con carácter multidimensional. Por ello, en este artículo me propongo analizar el que ha surgido últimamente tras el fenómeno de globalización y aplicarlo a la situación de crisis originada por la epidemia de la COVID-19.
Resum: La pandèmia del coronavirus que està arrasant el planeta ha comportat la utilització del lèxic bèl·lic en l'espai públic. Aquesta circumstància ha obert un debat en l'opinió general sobre si la utilització del vocabulari de guerra és adequada a la situació de crisi experimentada. De fet, alguns dels arguments esgrimits donen a entendre que l'estat d'alarma es pot aprofitar per justificar un estat policial i enfortir el control dels ciutadans per part dels cossos de seguretat en un moment de limitació de les llibertats individuals com és el de la crisi actual. Tanmateix, el concepte contemporani de seguretat humana ha evolucionat i s'ha d'entendre amb caràcter multidimensional. Per això, en aquest article em proposo d'analitzar el que ha sorgit últimament després del fenomen de globalització i aplicar-lo a la situació de crisi originada per l'epidèmia de la COVID-19.
Resum: The coronavirus pandemic that is plaguing the Planet has brought with it the use of war lexicon in the public realm. This circumstance has opened a public opinion debate about whether the use of the vocabulary of war is appropriate to refer to the crisis situation. In fact, some of the arguments put forward suggest that the state of alarm may well be used to justify a police state and strengthen control over citizens by security forces at a time when individual liberties are restricted, such as that of the current crisis. However, the concept of contemporary human security has evolved and must be understood on a multidimensional basis. For this reason, in this article I propose to analyze the concept of human security that arose after the phenomenon of globalization and apply it to the crisis situation caused by the COVID-19 epidemic.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: COVID-19 ; Seguridad humana ; Estado de alarma ; Emergencia sanitaria ; Crisis ; Seguretat humana ; Estat d'alarma ; Guerra ; Coronavirus ; Emergència sanitària ; Crisi ; Human security ; State of alarm ; War ; Emergency
Publicat a: Enrahonar, Vol. 65 (2020) , p. 17-26 (Articles) , ISSN 2014-881X

Adreça original: https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v65-de-tienda
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Enrahonar/article/view/375527
DOI: 10.5565/rev/enrahonar.1300


10 p, 104.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Enrahonar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2020-10-31, darrera modificació el 2024-04-03



   Favorit i Compartir