Web of Science: 0 citations, Google Scholar: citations
Trajectòries lingüístiques dels progenitors japonesos de les famílies transnacionals multilingües a Catalunya
Fukuda, Makiko (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental)

Additional title: Language trajectories of Japanese parents of transnational multilingual families in Catalonia
Imprint: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2020
Abstract: Aquest article presenta els resultats preliminars d'un projecte en curs sobre la política lingüística de les famílies transnacionals multilingües d'origen japonès instal·lades a Catalunya. A partir de les dades obtingudes mitjançant els qüestionaris i les entrevistes semidirigides, l'estudi explora les trajectòries lingüístiques dels progenitors japonesos i intenta identificar les ideologies subjacents a la seva pràctica lingüística i a l'aprenentatge lingüístic, que formen la.
Abstract: base de les gestions lingüístiques familiars. L'anàlisi de les dades demostra que l'aprenentatge i l'ús de la llengua en la comunicació amb la parella es basen en la visió dicotòmica del castellà com a llengua rellevant per a tothom i del català com a llengua secundària. Tot i així, els progenitors japonesos tenen una visió ambivalent respecte al català, en la qual influeixen factors com les experiències viscudes per cada progenitor, l'actitud de la parella envers el català o l'escolarització dels fills.
Abstract: This article presents some preliminary results of an ongoing project on the transmission of Japanese in Japanese-heritage transnational multilingual families in Catalonia. The study ex-plores the language trajectories of the participants and attempts to identify the ideologies un-derlying their language learning and practice based on data obtained through the completion of a questionnaire and the conduction of semi-structured interviews with Japanese parents. The data analysis confirmed that the participants' language acquisition and use with their spouse was based on a dichotomous view of Spanish as a relevant language for everyone and Catalan as a secondary language. However, participants held ambivalent views regarding Catalan that depended on factors such as each parent's lived experience, the spouse's attitude to-wards Catalan and their children's schooling.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Transmissió lingüística ; Trajectòria lingüística ; Famílies multilingües ; Política lingüística familiar ; Japonès ; Language transmission ; Linguistic trajectories ; Multilingual families ; Family language policy ; Japanese
Published in: Treballs de sociolingüística catalana, Núm. 30 (2020) , p. 57-74, ISSN 2013-9136

DOI: 10.2436/20.2504.01.160


18 p, 257.8 KB

The record appears in these collections:
Articles > Research articles
Articles > Published articles

 Record created 2021-02-14, last modified 2023-10-01



   Favorit i Compartir