Web of Science: 40 cites, Scopus: 39 cites, Google Scholar: cites,
Identification of strong candidate genes for backfat and intramuscular fatty acid composition in three crosses based on the Iberian pig
Crespo-Piazuelo, Daniel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Criado Mesas, Lourdes (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Revilla Sánchez, Manuel (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Castelló Farré, Anna (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Noguera, José Luis (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal)
Fernández, Ana I. (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (Espanya). Departamento de Mejora Genética Animal)
Ballester Devis, Maria (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries. Departament de Genètica i Millora Animal)
Folch, Josep M. (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments

Data: 2020
Resum: Meat quality has an important genetic component and can be modified by the fatty acid (FA) composition and the amount of fat contained in adipose tissue and muscle. The present study aimed to find genomic regions associated with the FA composition in backfat and muscle (longissimus dorsi) in 439 pigs with three different genetic backgrounds but having the Iberian breed in common. Genome-wide association studies (GWAS) were performed between 38,424 single-nucleotide polymorphisms (SNPs) covering the pig genome and 60 phenotypic traits related to backfat and muscle FA composition. Nine significant associated regions were found in backfat on the Sus scrofa chromosomes (SSC): SSC1, SSC2, SSC4, SSC6, SSC8, SSC10, SSC12, and SSC16. For the intramuscular fat, six significant associated regions were identified on SSC4, SSC13, SSC14, and SSC17. A total of 52 candidate genes were proposed to explain the variation in backfat and muscle FA composition traits. GWAS were also reanalysed including SNPs on five candidate genes (ELOVL6, ELOVL7, FADS2, FASN, and SCD). Regions and molecular markers described in our study may be useful for meat quality selection of commercial pig breeds, although several polymorphisms were breed-specific, and further analysis would be needed to evaluate possible causal mutations.
Ajuts: Ministerio de Economía y Competitividad AGL2014-56369-C2
Ministerio de Economía y Competitividad AGL2017-82641-R
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca ECO/1788/2014
Ministerio de Economía y Competitividad AGL2014-56369-C2
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca ECO/1639/2013
Ministerio de Economía y Competitividad RYC-2013-12573
Ministerio de Economía y Competitividad SEV-2015-0533
Nota: Altres ajuts: CERCA Programme/Generalitat de Catalunya
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Adipose Tissue ; Animal Husbandry ; Animals ; Biomarkers ; Breeding ; Fatty Acids ; Genome-Wide Association Study ; Genomics ; Genotype ; Meat ; Muscles ; Phenotype ; Polymorphism, Single Nucleotide ; Quantitative Trait Loci ; Sus scrofa ; Swine
Publicat a: Scientific reports, Vol. 10 (August 2020) , art. 13962, ISSN 2045-2322

DOI: 10.1038/s41598-020-70894-2
PMID: 32811870


17 p, 2.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CRAG (Centre de Recerca en Agrigenòmica)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2021-02-23, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir