Google Scholar: cites
Perspectives, Metodologies i Tecnologies en el desplegament de l'educació STEM
Couso, Digna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)
Domènech Casal, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)
Simarro Rodríguez, Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)
López Simó, Víctor (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)
Grimalt-Álvaro, Carme (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)

Títol variant: Perspectives, Methodologies and Technologies in deploying STEM education
Títol variant: Perpectivas, Metodologías y Tecnologías en el despliegue de la educación STEM
Data: 2022
Resum: L'educació STEM es presenta sovint com una proposta innovadora i excitant que, tant al servei de l'augment de vocacions com orientada a millorar l'alfabetització de la població en aquest àmbit, ha arribat amb força al panorama educatiu també del nostre país. Quan ens preguntem, però, com fer-ho a les aules, veiem que sovint les propostes d'educació STEM es vinculen de forma reduccionista a certes metodologies concretes (com per exemple l'aprenentatge basat en projectes) o a certes tecnologies (com ara les tecnologies programables). En fer-ho, s'està obviant que qualsevol perspectiva, metodologia o tecnologia educativa que serveixi per a millorar tant les competències de l'àmbit científic-tecnològic de l'alumnat com el seu posicionament respecte el mateix serà adient, i que en educació STEM, com en totes les propostes educatives, és important la tria de què ensenyar i com fer-ho al servei de per a què ho volem fer.
Resum: STEM education is often introduced as an innovative and exciting aproach that, both in the service of increasing vocations and aimed at improving citizens' literacy in this field, has strongly reached the educational landscape of our country. When we ask ourselves, however, how to do this in the classroom, we see that STEM education initiatives are often linked to specific methodologies (such as project-based learning) or to certain technologies (such as programmable technologies) in a reductionist way. In doing so, it is being ignored that any perspective, methodology or educational technology that serves to improve both students' STEM competence and their stance towards the STEM field will be appropriate. This is because in STEM education, as in all educational proposals, it is important to choose what to teach and how to do it in the service of what for.
Resum: La educación STEM se presenta a menudo como una propuesta innovadora y excitante que, ya sea al servicio del aumento de vocaciones como orientada a mejorar la alfabetización de la población en este ámbito, ha llegado con fuerza al panorama educativo también de nuestro país. Pero cuando nos preguntamos cómo hacerlo en las aulas, a menudo vemos que las propuestas de educación STEM se vinculan de forma reduccionista a ciertas metodologías concretas (como por ejemplo el aprendizaje basado en proyectos) o a ciertas tecnologías (como las tecnologías programables). Al hacerlo, se está obviando que cualquier perspectiva, metodología o tecnología educativa que sirva para mejorar tanto las competencias del ámbito científico-tecnológico del alumnado como su posicionamiento hacía el mismo será adecuado, y que en educación STEM, como en todas las propuestas educativas, es importante la elección de qué enseñar y cómo hacerlo al servicio de para qué lo queremos hacer.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: STEM ; STEAM ; Metodologies ; Perspectives ; Tecnologies ; Posicionament ; Metodologías ; Perspectivas ; Tecnologías ; Posicionamiento ; Stemtools ; Methodologies ; Technologies ; Stem stance
Publicat a: Ciències : revista del professorat de ciències de primària i secundària, Núm. 44 (2022) , p. 56-71 (Reflexions i recerques sobre l'ensenyament de les ciències) , ISSN 1699-6712

Adreça original: https://revistes.uab.cat/ciencies/article/view/n44-couso-domenech-simarro-etal
DOI: 10.5565/rev/ciencies.470


Català
16 p, 397.1 KB

Castellà
17 p, 475.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Ciències
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2022-07-16, darrera modificació el 2023-04-27



   Favorit i Compartir