Alimentació de proximitat per a qui? : Reflexions, reptes i oportunitats de la relació entre alimentació de proximitat i identitat alimentària en un context de crisi ecosocial
Ruiz Pascua, Marta (Universitat de Barcelona. Observatori de l'Alimentació ODELA)
Data: |
2023 |
Resum: |
L'objectiu d'aquest article és socialitzar els resultats d'una aproximació a les percepcions, experiències i identitats alimentàries de les persones migrants i explorar maneres de fer-les partícips dels discursos i les estratègies del sector agroecològic i de l'oferta alimentària de proximitat. S'han fet entrevistes en profunditat i grups focals, en què han participat persones migrants a títol de consumidores i iniciatives socioeconòmiques i agroalimentàries del teixit d'economia social i solidària de Barcelona. Els resultats evidencien una sèrie de reptes i oportunitats. La incorporació de noves espècies i varietats al·lòctones a l'agricultura local, junt amb els coneixements agroalimentaris de les persones migrants i d'aquestes a l'economia social són una oportunitat per biodiversificar les hortes que alimenten Barcelona i per reduir la petjada ecològica que suposa importar aliments. També es presenten com una estratègia de resiliència agrícola i social enfront del canvi climàtic i la crisi ecosocial, reduint les desigualtats i sumant a les sobiranies alimentàries del territori. |
Drets: |
Tots els drets reservats. |
Llengua: |
Català |
Document: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
Matèria: |
Migració ;
Identitat alimentària ;
Alimentació de proximitat ;
Desigualtat social ;
Dret a l'alimentació |
Publicat a: |
Papers : Regió Metropolitana de Barcelona : Territori, estratègies, planejament, Núm. 65 (2023) , p. 187-203 (Articles) , ISSN 2013-7958 |
Adreça original: https://raco.cat/index.php/PapersIERMB/article/view/421372
El registre apareix a les col·leccions:
Articles >
Articles publicats >
Papers : Regió Metropolitana de BarcelonaArticles >
Articles de recerca
Registre creat el 2023-11-14, darrera modificació el 2023-11-16