Web of Science: 0 cites, Google Scholar: cites
Validation of a Portable Fluorescence Spectroscopy System to Monitor Heat Damage in Industrially Processed Milk
Alvarado Mamani, Ulises (Universidad Nacional Del Altiplano. Escuela Profesional de Ingeniería Agroindustrial)
Zamora, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Arango, Oscar (Universidad de Nariño (Colòmbia))
Saldo Periago, Jordi (Universidad UTE. Centro de Investigación de Alimentos)
Castillo Zambudio, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))

Data: 2024
Resum: Heat treatments play a critical role in ensuring the safety and preservation of milk, but it can affect its nutritional and sensory properties. The present paper proposes the use of a portable system based on fluorescence spectroscopy as an alternative method for the quantification of four thermal damage markers at once (hydroxymethylfurfural, sulfhydryl groups, ascorbic acid, and riboflavin). The obtained prediction models using autofluorescent compounds (tryptophan, dityrosine, Maillard compounds, and riboflavin), validated with skimmed milk processed under several industrial conditions, granted the development of a portable and/or online system, allowing for the real-time monitoring of thermal damage and control of the heat treatment process. The results of this study will certainly contribute to the development of new process analytical technologies for the dairy industry, enabling quality control and adjustment of the manufacturing process to ensure safe and high-quality products.
Ajuts: Ministerio de Economía y Competitividad AGL2012-33957
Nota: Altres ajuts: Gobierno de Perú 019-2013-MINEDU-VMGI-OBEC-PRONABEC-OBPOST
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Fluorescent compounds ; Heat damage ; Quantification ; Spectrofluorometer ; Milk ; Prediction
Publicat a: Foods, Vol. 13 (march 2024) , ISSN 2304-8158

DOI: 10.3390/foods13050780
PMID: 38472893


10 p, 279.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2024-03-20, darrera modificació el 2024-05-04



   Favorit i Compartir