Per citar aquest document: http://ddd.uab.cat/record/48206
La configuración de los circuitos «de proximidad» en el sistema alimentario : tendencias evolutivas
da Silva, Clecio Azevedo

Títol variant: La configuració dels circuits «de proximitat» en el sistema alimentari: tendències evolutives.
Títol variant: La configuration des circuits «de proximité» dans le système alimentaire : tendances évolutives.
Títol variant: The configuration of «proximity» circuits in food systems: evolutionary trends
Data: 2009
Resum: La organización espacial del sistema alimentario supone una división del trabajo y del capital entre lugares a lo largo de las cadenas productivas, cuyas conexiones se dan mediante los flujos (de capital, de mercancías, de información, de tecnología, etc. ) necesarios para la producción y la circulación del excedente. Los «circuitos de proximidad» comprende - rían aquellos flujos orientados hacia los mercados locales y regionales, cuyas características estarían vinculadas a una mayor cercanía con el origen natural de los alimentos y a una gran participación de pequeños agentes (economía familiar, artesanal, etc. ). A pesar de estar presionados por una tendencia de alargamiento —impuesta al sistema alimentario por el desarrollo de las fuerzas productivas—, estos circuitos podrían incrementar la apropiación territorial de la renta gracias a la concentración espacial de funciones o a la explotación de la calidad superior de los productos de la tierra. Los beneficios dependerían de la renta diferencial lograda por los agentes locales o regionales.
Resum: L’organització espacial del sistema alimentari comporta una divisió del treball i del capital entre llocs al llarg de les cadenes productives, que estan connectades mitjançant els fluxos (de capital, de mercaderies, d’informació, de tecnologia, etc. ) necessaris per a la producció i la circulació de l’excedent. Els «circuits de proximitat» comprendrien aquells fluxos orientats cap als mercats locals i regionals, amb característiques vinculades a una localització més propera a l’origen natural dels aliments i a una gran participació de petits agents (economia familiar, artesanal, etc. ). Malgrat la pressió cap a una tendència a l’allargament —imposada al sistema alimentari per desenvolupar les forces productives—, aquests circuits podrien incrementar l’apropiació territorial de la renda gràcies a la concentració espacial de funcions o a l’explotació de la qualitat superior dels productes de la terra. Els beneficis dependrien de la renda diferencial aconseguida pels agents locals o regionals.
Resum: L’organisation spatiale du système alimentaire suppose une division du travail et du capital entre lieux le long des chaînes productives, connectées à travers des flux (de capitale, marchandises, information, technologie, etc. ) nécessaires à la production et circulation de l’excédent. Les «circuits de proximité» comprendraient ces flux orientés aucun les marchés locaux et régionaux, avec des caractéristiques en relation à une localisation plus proche de l’origine naturelle des aliments et à une grande participation de petits acteurs (économie familière, artisanale, etc. ). Malgré la pression vers une tendance à l’allongement —imposée au système alimentaire par le développement des forces productives— ces circuits pourraient augmenter l’appropriation territoriale de la rente à conséquence de la concentration spatiale de fonctions ou à l’exploitation de la qualité supérieure des produits du terroir. Les bénéfices dépendraient de la rente différentielle obtenue par les acteurs locaux ou régionaux.
Resum: The spatial organization of food systems would imply labour and capital divisions between places connected by flows (of capital, commodities, information, technology) vital to the production and circulation of surpluses throughout the productive chain. «Proximity circuits» encompass flows directed to local and regional markets closely linked with the origin of food in Nature and a strong presence of small agents (family, small economy etc. ). Although under pressure to grow larger —imposed on food systems through the development of productive forces— these circuits could increment the territorial appropriation of income by: (1) a concentration of spatial functions or (2) the exploitation of the superior quality of the land produce. These benefits would be conditioned according to the differential income obtained by the local or regional agents.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Sistema alimentari ; Artificialització ; Circuits de proximitat ; Cooperació espacial ; Apropiació territorial de la renda ; Sistema alimentario ; Artificialización ; Circuitos de proximidad ; Cooperación espacial ; Apropiación territorial de la renta ; Système alimentaire ; Artificialisation ; Circuits de proximité ; Coopération spatiale ; Appropriation territoriale de la rente ; Food system ; Artificialization ; Proximity circuits ; Spatial cooperation ; Territorial appropriation of income
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 54 (2009) p. 11-32, ISSN 0212-1573

Adreça alternativa: http://www.raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/139967


22 p, 501.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-10-02, darrera modificació el 2016-11-24



   Favorit i Compartir