L'increment de CO2 pot tenir efectes imprevisibles en el clima del planeta
Grelaud, Michael (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)

Títol variant: El incremento de CO2 puede tener efectos imprevisibles en el clima del planeta
Data: 2011
Resum: L'ús de combustibles fòssils ha incrementat el CO2 a l'atmosfera i, en conseqüència, l'acidificació dels oceans al llarg dels últims cent anys. I això ha afectat els ecosistemes marins, especialment els organismes amb esquelet calcari com els coralls i certes microalgues. Un equip internacional d'investigadors, amb la participació de la UAB, ha examinat, per primer cop a escala global, com reaccionen en el seu hàbitat natural aquestes microalgues, i han observat que l'efecte és més sever de l'esperat: redueixen el gruix del seu esquel·let i empren més energia per construir-lo. Aquestes petites diferències fisiològiques les situen en desavantatge respecte a espècies competidores i poden arribar a ser substituides parcialment per d'altres. Donat que la captació del diòxid de carboni atmosfèric depèn en gran mesura de l'activitat d'aquests organismes, els efectes observats poden tenir conseqüències imprevisibles per al cicle global del carboni i, per tant, per al clima del planeta. La recerca ha estat publicada a Nature.
Resum: El uso de combustibles fósiles ha incrementado el CO2 en la atmósfera y, en consecuencia, la acidificación de los océanos en los últimos cien años, lo que ha afectado a los ecosistemas marinos, especialmente a los organismos con esqueleto calcáreo como los corales y ciertas microalgas. Un equipo internacional de investigadores, con la participación de la UAB, ha examinado, por primera vez a escala global, cómo reaccionan en su hábitat natural estas microalgas, y han observado que el efecto es más severo de lo esperado: reducen el grueso de su esqueleto y emplean más energía para construirlo. Estas pequeñas diferencias fisiológicas las sitúan en desventaja respecto a especies competidoras, pudiendo llegar a ser sustituidas parcialmente por otras. Dado que la captación del dióxido de carbono atmosférico depende en gran medida de la actividad de estos organismos, los efectos observados pueden tener consecuencias imprevisibles para el ciclo global del carbono y, por tanto, para el clima del planeta. La investigación ha sido publicada en Nature.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, setembre 2011, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 127.3 KB

Español
3 p, 107.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2011-11-04, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir