El comportament exòtic dels dispositius mecànics quan arriben a la nanoescala
Bachtold, Adrian (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia)
Centre d'Investigació en Nanociència i Nanotecnologia (CIN2)

Títol variant: El comportamiento exótico de los dispositivos mecánicos cuando alcanzan la nanoescala
Títol variant: Exotic behaviour when mechanical devices reach the nanoscale
Data: 2011
Resum: Els ressonadors mecànics s'utilitzen àmpliament en la indústria d'alta tecnologia, per marcar el temps en els components electrònics i per estabilitzar les transmissions d'ones de radiofreqüència. Molts dels ressonadors mecànics s'amorteixen d'una manera lineal ben coneguda, però el treball innovador del professor Adrian Bachtold i el seu grup de recerca a l'Institut Català de Nanotecnologia demostra que els ressonadors de grafè i nanotubs de carboni nanomètrics s'amorteixen de forma no lineal, obrint pas a possibilitats excitants per detectors hipersensibles de força o massa.
Resum: Los resonadores mecánicos se utilizan ampliamente en la industria de alta tecnología, para marcar el tiempo en los componentes electrónicos y para estabilizar las transmisiones de ondas de radiofrecuencia. Muchos de los resonadores mecánicos se amortiguan de una manera lineal bien conocida, pero el trabajo innovador del profesor Adrian Bachtold y su grupo de investigación en el Instituto Catalán de Nanotecnología demuestra que los resonadores de grafeno y nanotubos de carbono nanométricos se amortiguan de forma no lineal, abriendo paso a posibilidades excitantes para detectores hipersensibles de fuerza o masa.
Resum: Mechanical resonators are extensively used in hightech industry, to mark time in electronic components, and to stabilise radio transmissions. Most mechanical resonators damp (slow down) in a wellunderstood linear manner, but groundbreaking work by professor Adrian Bachtold and his research group at the Catalan Institute of Nanotechnology has shown that resonators formed from nanoscale graphene and carbon nanotube sexhibit nonlinear damping, opening up exciting possibilities forsupersensitive detectors of for ce or mass.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Maig 2011, p. 1-1, ISSN 2014-6388



Català
1 p, 127.0 KB

Español
2 p, 101.1 KB

English
2 p, 101.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2011-12-09, darrera modificació el 2022-11-19



   Favorit i Compartir