L'ensenyament formal sobre qüestions ambientals complementa o substitueix els coneixements tradicionals?
Reyes-García, Victoria (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Ruiz Mallén, Isabel (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)

Títol variant: ¿La enseñanza formal sobre cuestionesambientales complementa o sustituyelos conocimientos tradicionales?
Data: 2010
Resum: L'educació formal als pobles indígenes sol suposar un increment en el coneixement acadèmic, en detriment del tradicional. Pel que fa a l'ensenyament sobre el medi en que viuen, aquesta relació negativa es deu a la diferència de perspectiva amb què s'aborden les qüestions. Aquesta recerca ha estudiat tretze comunitats Tsimane', de l'Amazònia boliviana, les quals tenen un profund coneixement tradicional ambiental, tant teòric com pràctic. La peculiar forma d'ensenyament acadèmic que reben els Tsimane' a l'escola, més sensible a les qüestions locals, podria explicar l'exitosa convivència d'ambdues formes de coneixement.
Resum: La educación formal en los pueblos indígenas suele suponer un incremento en el conocimiento académico, en detrimento del tradicional. En cuanto a la enseñanza sobre el medio en que viven, esta relación negativa se debe a la diferencia de perspectiva con que se abordan las cuestiones. Esta investigación ha estudiado trece comunidades Tsimane', de la Amazonía boliviana, las cuales tienen un profundo conocimiento tradicional ambiental, tanto teórico como práctico. La peculiar forma de enseñanza académica que reciben los Tsimane' en la escuela, más sensible a las cuestiones locales, podría explicar la exitosa convivencia de ambas formas de conocimiento.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Juliol 2010, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 188.3 KB

Español
2 p, 151.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2011-12-16, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir