Els ungulats pirenencs es lliuren de la malaltia de l'isard
Marco, Ignasi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)

Títol variant: Los ungulados pirenaicos se libran de la enfermedad de los rebecos
Data: 2009
Resum: Fa uns anys, va sorgir una nova infecció anomenada "Malaltia de la Frontera", que afectava als isards dels Pirineus. Aquesta malaltia estava associada a un pestivirus, el quals afecta només als mamífers, especialment als bòvids i als porcs. Es va tèmer que els isards infectats puguessin encomenar la malaltia a la resta d'ungulats domèstics i salvatges, amb qui comparteixen hàbitat. Els resultats de les investigacions serològiques i virològiques realitzades als isards i als seus veïns: muflons, cèrvols, ovelles, vaques, cabres. . . indicarien que la malaltia que pateixen els isards, no estaria infectant als altres ungulats de la zona.
Resum: Hace unos años, surgió una nueva infección llamada "Enfermedad de la Frontera", que afectaba a los rebecos de los Pirineos y estaba asociada a un pestivirus. Estos virus afectan sólo a los mamíferos, especialmente a los bóvidos y a los cerdos. Se temió que los rebecos infectados pudieran contagiar la enfermedad al resto de ungulados domésticos y salvajes, con quienes comparten hábitat. Los resultados de las investigaciones serológicas y virológicas realizados en los rebecos y en sus vecinos: muflones, ciervos, ovejas, vacas, cabras. . . indicarían que la enfermedad que sufren los rebecos no estaría infectando a los otros ungulados de la zona.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Novembre 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 187.6 KB

Español
2 p, 144.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-20, darrera modificació el 2023-10-17



   Favorit i Compartir