L'amenaça d'un nou virus: La Malaltia de la Frontera
Marco, Ignasi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina i Cirurgia Animals)

Títol variant: La amenaza de un nuevo virus: La Enfermedad de la Frontera
Data: 2009
Resum: L'elevada mortalitat d'isards a la Reserva Nacional de Caça de la Cerdanya-Alt Urgell al 2005 i, posteriorment, a la Reserva Nacional de Caça del Cadí, podria ser resultat del brot d'una nova malaltia: La Malaltia de la Frontera. Una infecció vírica immunosupressora amb símptomes molt visibles, com són l'aprimament extrem i l'alopècia, i lesions broncopulmonars molt greus. El Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFAS) de la Universitat Autònoma de Barcelona ha estudiat diversos casos d'ungulats afectats, i sembla ser que les xifres d'animals morts a la Cerdanya representen un punt d'inflexió des de l'aparició d'aquesta nova malaltia, l'any 2001. Ara per ara, se sap que les afeccions respiratòries han estat clau en l'alta mortalitat, però, tot i que sembla molt evident que aquest nou virus del gènere Pestivirus és l'origen de la malaltia, els investigadors reclamen més estudis experimentals abans de confirmar-ho.
Resum: La elevada mortalidad de rebecos en la Reserva Nacional de Caza de la Cerdanya-Alt Urgell en 2005 y, posteriormente, en la Reserva Nacional de Caza del Cadí, podría ser el resultado del brote de una nueva enfermedad: La Enfermedad de la Frontera. Una infección vírica inmunosupresora con síntomas muy visibles, como son el adelgazamiento extremo y la alopecia, y lesiones broncopulmonares muy graves. El Servicio de Ecopatologia de Fauna Salvaje (SEFAS) de la Universitat Autònoma de Barcelona ha estudiado varios casos de ungulados afectados, y parece ser que la cifra de animales muertos en la Cerdanya representan un punto de inflexión desde la aparición de esta nueva enfermedad, en el año 2001. Por ahora, se sabe que las afecciones respiratorias han sido clave para la alta mortalidad, pero aunque parece muy evidente que este nuevo virus del género Pestivirus.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Juny 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 256.6 KB

Español
3 p, 232.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2023-10-17



   Favorit i Compartir