Biosensors ecològics
Pérez, Briza (Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia)
Merkoçi, Arben (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química)

Títol variant: Ecological biosensors
Data: 2009
Resum: Si a principis de segle XX, els miners utilitzaven canaris tancats en gàbies per a detectar la presència de gasos letals, la química del segle XXI preserva la vida animal i dóna un pas de gegant en la detecció electroquímica. Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona estudien la possibilitat d'utilitzar un nou biosensor per controlar la presència de fenol al medi ambient. Es tracta d'una substància manufacturada molt present en el camp de la farmacèutica o la clínica, entre d'altres, que genera nivells de toxicitat preocupants. Per poder mesurar aquests nivells, el nou biosensor utilitza com a component biològic un catalitzador fenòlic: la tirosinasa. Un enzim que millora la seva transferència electrònica amb els electrodes del biosensor a través de nanotubs de carboni. De moment, aquests electrodes modificats presenten avantatges electroquímiques que podrien incentivar la producció a gran escala d'aquests biosensors.
Resum: Si a principios de siglo XX, los mineros utilizaban canarios encerrados en jaulas para detectar la presencia de gases letales, la química del siglo XXI preserva la vida animal y da un paso de gigante en la detección electroquímica. Investigadores de la Universitat Autònoma de Barcelona estudian la posibilidad de utilizar un nuevo biosensor para controlar la presencia de fenol en el medio ambiente. Se trata de una sustancia manufacturada muy presente en el campo de la farmacéutica o la clínica, entre otros, que genera niveles de toxicidad preocupantes. Para poder medir estos niveles, el nuevo biosensor utiliza como componente biológico un catalizador fenólico: la tirosinasa. Una enzima que mejora su transferencia electrónica con los electrodos del biosensor a través de nanotubos de carbono. De momento, estos electrodos modificados presentan ventajas electroquímicas que podrían incentivar la producción a gran escala de estos biosensores.
Resum: At the beginning of the 20th century miners used caged canaries to detect the presence of lethal gases, but the chemistry of the 21st century respects animals and represents a giant step in electrochemical detection. Researchers at Universitat Autònoma de Barcelona are studying the possibility of using a new biosensor to control the presence of phenol in the environment. Phenol is a manufactured substance widely used in different fields including the clinical and pharmaceutical sectors and generates alarming levels of toxicity. In order to be able to measure these levels, the new biosensor uses a biological component, the enzyme tyrosinase, as a phenol catalyst. An enzyme which improves its electronic transfer with biosensor electrodes through carbon nanotubes. For the moment, these modified electrodes offer electrochemical advantages which could lead to the large scale production of these biosensors.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Juny 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 156.3 KB

Español
3 p, 122.9 KB

English
3 p, 122.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir