Normativa Transferència de crèdits

 

Àmbit d'aplicació de la normativa

1) Aquesta normativa s'aplica a totes les persones que cursin, o hagin estat admeses per a cursar, algun dels ensenyaments universitaris de grau o de màster que permeten obtenir els títols oficials corresponents i que s'imparteixen als centres propis o als centres adscrits de la Universitat Autònoma de Barcelona.

2) La normativa s'aplica a tots els crèdits obtinguts en el marc d'uns ensenyaments superiors cursats amb anterioritat a qualsevol institució d'educació superior de l'Estat espanyol i de l'espai europeu d'educació superior. Pel que fa a ensenyaments superiors cursats en institucions de països tercers, la transferència i el reconeixement es fa amb la comprovació prèvia de la Universitat per acreditar un nivell de formació equivalent als corresponents estudis universitaris espanyols.

3) Queden exclosos d'aquesta normativa els estudis propis i els estudis de doctorat, que es regeixen per la normativa aprovada a aquest efecte per la Comissió d'Afers Acadèmics.


dalt

La transferència de crèdits

La transferència de crèdits és la inclusió en tots els documents acadèmics oficials acreditatius dels ensenyaments seguits per l'estudiant de la totalitat de crèdits obtinguts en ensenyaments oficials cursats amb anterioritat a una universitat de l'Estat espanyol, a la UAB o a qualsevol altra universitat, que no hagin conduit a l'obtenció d'un títol oficial.

El reconeixement de crèdits

El reconeixement de crèdits és l'acceptació de la UAB dels crèdits que, obtinguts en uns ensenyaments oficials previs i superats a la UAB o a qualsevol altra universitat, són computats en els altres ensenyaments que l'estudiant estigui cursant, o als quals hagi estat admès, a l'efecte d'obtenir un títol oficial.

Efectes acadèmics

1) Tots els crèdits obtinguts en ensenyaments oficials, tant els cursats a qualsevol universitat i que hagin estat transferits o reconeguts, com els crèdits superats per a obtenir el títol corresponent, s'inclouen en l'expedient acadèmic i es reflecteixen, explicitant-hi les diferents condicions, en el suplement europeu al títol, regulat en el Reial decret 1044/2003, d'1 d'agost, pel qual s'estableix el procediment que han de seguir les universitats per expedir el suplement europeu al títol.

2) Les matèries reconegudes a l'expedient acadèmic dels nous ensenyaments es tenen en compte en el càlcul de la baremació de l'expedient. Contràriament, no s'hi tenen en compte les matèries transferides.

3) La formació reconeguda té la consideració d'assolida en els nous ensenyaments, i apareix a l'expedient acadèmic amb la denominació de reconeguda, acompanyada de l'especificació del nombre de crèdits, la qualificació numèrica i l'alfanumèrica.

Efectes econòmics

El reconeixement i la transferència de crèdits tenen els efectes econòmics que fixi anualment el decret per a la prestació de serveis acadèmics universitaris, aplicat als ensenyaments que condueixen a l'obtenció d'un títol oficial i amb validesa en tot el territori nacional.

Continguts transferibles

1) Són transferits a l'expedient acadèmic dels ensenyaments oficials la totalitat de crèdits obtinguts en ensenyaments oficials cursats amb anterioritat, a la UAB o a qualsevol altra universitat, que no hagin conduit a l'obtenció d'un títol oficial.

2) No són transferits al nou expedient acadèmic els crèdits obtinguts en ensenyaments universitaris oficials previs que no hagin conduit a l'obtenció d'un títol en cas que la persona interessada hagi manifestat prèviament la voluntat de simultaniejar els ensenyaments.

Sol·licitud de transferència

1) L'estudiant que s'incorpori a uns nous estudis ha d'indicar, abans de fer la matrícula, si ha cursat altres estudis oficials i no els té finalitzats, completant aquesta informació durant el procés d'admissió. En cas que no es tracti d'estudis cursats a la Universitat Autònoma de Barcelona, cal adjuntar-hi els documents requerits en l'article 12 d'aquesta normativa.

2) La transferència de crèdits també es pot sol·licitar després de fer la matrícula, sempre que hagin canviat les condicions mitjançant les quals es va accedir als estudis.

3) Únicament en el cas d'estudiants d'una altra universitat, cal aportar el justificant de trasllat de la universitat d'origen per tal que aquesta institució trameti el certificat acadèmic oficial a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Crèdits objecte de reconeixement

1) Poden ser objecte de reconeixement els crèdits obtinguts en ensenyaments oficials cursats amb anterioritat, a la UAB o a qualsevol altra universitat, i, per tant, computen en els nous ensenyaments oficials, a l'efecte d'obtenir un títol oficial.

2) En els estudis de grau, també són objecte de reconeixement acadèmic els crèdits obtinguts per participar en activitats no programades en el marc del pla d'estudis cursat. En aquests casos, la formació reconeguda es computa com a crèdits optatius de la titulació.


Les activitats poden ser de les tipologies següents:
  • Activitats universitàries culturals, esportives, de representació estudiantil, solidàries i de cooperació, d'acord amb l'article 46.2.i de la Llei orgànica 6/2001, de 21 de desembre, d'universitats, fins a un màxim de 6 crèdits.
  • Altres activitats formatives cursades simultàniament als ensenyaments universitaris, entre les quals hi poden figurar:

    • La formació en terceres llengües, fins a un màxim de 12 crèdits.
    • La formació assolida durant les estades en altres universitats (formació en el marc de la mobilitat), sempre que es constati que no hi ha correspondència entre els continguts del pla d'estudis i la formació assolida a la universitat de destinació.
    • La formació de nivell superior assolida en cicles formatius de grau superior o altres ensenyaments equivalents, sempre que la universitat hagi establert un marc en el qual es concretin les condicions.


A aquest efecte, la Comissió d'Afers Acadèmics aprovarà una normativa pròpia que reguli aquesta matèria.

Sol·licitud de reconeixement

1) El calendari academicoadministratiu ha de fixar anualment els terminis de presentació i de resolució de les sol·licituds.

2) La sol·licitud de reconeixement abraça tota la formació prèvia assolida en ensenyaments oficials.

3) Es poden presentar noves sol·licituds de reconeixement de crèdits sempre que es justifiqui la superació de nous continguts formatius no aportats en sol·licituds anteriors.

4) Les sol·licituds de reconeixement s'han d'adreçar al director del centre, i s'han de presentar a la gestió acadèmica del centre.

5) Per a tramitar una sol·licitud de reconeixement cal que la persona interessada hagi estat admesa en el centre i per a la titulació corresponent.

Documentació requerida

1) La sol·licitud ha d'anar acompanyada de la documentació següent:
  • Certificació acadèmica personal, suplement europeu al títol o fotocòpia compulsada de l'expedient acadèmic en què figuri la formació assolida, l'any acadèmic i les qualificacions.
  • Rebuts del pagament dels preus públics corresponents, si escau.
  • Guia docent del mòdul o assignatura, en la qual figurin les competències, els coneixements associats i el nombre de crèdits o d'hores/setmanes per semestre o any, amb el segell del centre d'origen corresponent.
  • Pla d'estudis o quadre d'assignatures o mòduls exigits per a assolir els ensenyaments previs, expedit pel centre d'origen, amb el segell corresponent.
  • Qualsevol altra documentació que el centre consideri adient per a tramitar la sol·licitud.

2) Si els ensenyaments previs s'han obtingut a una universitat de fora de l'Estat espanyol, s'ha de presentar, addicionalment, la documentació següent:

  • Informació sobre el sistema de qualificacions de la universitat d'origen.
  • Si escau, la traducció corresponent efectuada per traductor jurat.

Tots els documents han de ser oficials, expedits per les autoritats competents, i han d'estar convenientment legalitzats per via diplomàtica, segons les disposicions establertes pels òrgans competents, excepte la documentació provinent de països membres de la Unió Europea.

El programa formatiu

Cada centre estableix el programa formatiu que han de seguir les persones titulades per a assolir el perfil associat als nous ensenyaments de grau.

S'estableix en 60 ECTS el nombre de crèdits mínim que cal haver superat en el marc dels nous ensenyaments. Dins d'aquests 60 crèdits s'hi pot computar l'activitat professional prèvia que hagi estat reconeguda com a pràctiques de la titulació. Pel que fa als crèdits màxims, el nombre de crèdits que s'han de cursar varia en funció de la correspondència que hi hagi entre la titulació d'origen i la de destinació.

Les professions regulades

Pel que fa a les professions regulades, els criteris de reconeixement s'han d'adaptar, si escau, a les directrius específiques que es puguin aprovar a escala general per al reconeixement de crèdits d'aquelles persones titulades que vulguin accedir als ensenyaments de grau corresponents.

dalt  
EUTDH ·  Edifici Blanc . Vila Universitària · 08193 Bellaterra · Barcelona (Spain) · T. +34 93 592 97 10 · F. +34 93 5817495
  
Segell Iqua    a+ 9001    a+ 14001    Premis Competitivitat