Estudi de les aigües salines a la conca del riu Llobregat i Cardener : implicacions ambientals
Viladés Ribera, Marta
Garcia-Orellana, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Física)
Folch i Sancho, Albert
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2013
Descripció: 133 p.
Resum: L'increment de la salinitat a les aigües subterrànies a prop de la zones de les explotacions mineres salines representa un problema ambiental amb moltes implicacions socio-econòmiques. La part mitja de la conca del riu Llobregat i Cardener és un clar exemple d'aquesta problemàtica. En molts casos l'origen de la salinitat és dubtós, ja que pot provenir del contacte de l'aigua de l'aqüífer amb formacions geològiques salines naturals o per l'afectació de les escombreres produïdes per l'explotació minera de potasses que es troba en aquesta regió. L'objectiu d'aquest treball és demostrar que el Ra pot ser un bon traçador per determinar l'origen de la salinitat de les aigües i complementar les analítiques químiques elementals i dels isòtops del sofre i de l'oxigen del sulfat (δ34SSO4 i δ18OSO4). La presència dels diversos isòtops del Ra en les aigües subterrànies dependrà de la geologia i del temps de residència de l'aigua dins l'aqüífer. L'anàlisi de 12 mostres de la comarca indica que el 226Ra és el millor dels isòtops del Ra que permet diferenciar l'origen de les aigües subterrànies.
Resum: El incremento de la salinidad en las aguas subterráneas cerca de la zonas de las explotaciones mineras salinas representa un problema ambiental con muchas implicaciones socioeconómicas. La parte media de la cuenca del río Llobregat y Cardener es un claro ejemplo de esta problemática. En muchos casos el origen de la salinidad es dudoso, ya que puede provenir del contacto del agua del acuífero con formaciones geológicas salinas naturales o por la afectación de las escombreras producidas por la explotación minera de potasa que se encuentra en esta región. El objetivo de este trabajo es demostrar que el Ra puede ser un buen trazador para determinar el origen de la salinidad de las aguas y complementar las analíticas químicas elementales y los isótopos del azufre y del oxígeno del sulfato (δ34SSO4 i δ18OSO4). La presencia de los diversos isótopos del Ra en las aguas subterráneas dependerá de la geología y del tiempo de residencia del agua dentro del acuífero. El análisis de 12 muestras de la comarca indica que el 226Ra es el mejor de los isótopos del Ra que permite diferenciar el origen de las aguas subterráneas.
Resum: The increased salinity in groundwater near the areas of mining salt is a problem with many environmental socio-economic implications. The middle section of the Llobregat and Cardoner river basin is a clear example of this problem. The origin of the salinity is controversial, as it can be related to natural interaction with saline formations, or it could be caused from potash mine tailing in this region. The aim of this paper is to show that Ra is a good tracer to determine the origin of the salinity of the water and complement chemical analyzes and sulphur isotopes of oxygen and sulfate (δ34SSO4 & δ18OSO4). The presence of different isotopes of Ra in groundwater depends on the geology and the residence time of water in the aquifer. The analysis of 12 samples from the region indicates that 226Rn is the best of the Ra isotopes that can discern the origin of groundwater.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: bachelorThesis
Matèria: Aigües subterrànies ; Contaminació ; Llobregat (Catalunya : Riu) ; Cardener (Catalunya : Riu) ; Salinitat ; Mines de potassa ; Catalunya ; Radi (Metall) ; Sofre ; Isòtops

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/2072/222251


Resum
11 p, 954.4 KB

Projecte
133 p, 5.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2014-01-24, darrera modificació el 2021-10-05   Favorit i Compartir