L'Agricultura del Delta del Llobregat i la problemàtica periurbana
Sempere, Jordi, 1975- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Date: 2003
Abstract: El Delta del Llobregat, com a territori situat en una regió estratègica de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, suporta múltiples pressions. En aquest sentit, entenem que es tracta d'una zona periurbana. De mica en mica, l'espai agrari va cedint terreny davant l'empenta dels usos urbans, industrials i de serveis. Les noves infraestructures i vies de comunicació agreujaran a curt termini la situació actual. La reacció general de la pagesia és de desànim i pessimisme, sobretot quan la continuïtat de les explotacions no està assegurada i el col·lectiu es veu abocat a desaparèixer. Aquesta situació límit genera dues actituds contraposades: la d'un sector que no es resigna i vol seguir lluitant, i la d'un grup cada vegada més nombrós de pagesos que veu la venda de terres com a única sortida possible, a través de la requalificació de sòl agrícola cap a usos més remuneratius. Podrà el Parc Agrari invertir aquesta tendència?.
Abstract: El Delta del Llobregat, como territorio situado en una región estratégica del Área Metropolitana de Barcelona, soporta presiones múltiples. En este sentido, entendemos que se trata de una zona periurbana. Poco a poco, el espacio agrario cede terreno ante el empuje de los usos urbanos, industriales y de servicios. Las nuevas infraestructuras y vías de comunicación agravarán a corto plazo la situación actual. La reacción general de los agricultores es de desánimo y pesimismo, sobre todo cuando la continuidad de las explotaciones no está asegurada y el colectivo se ve al límite de la desaparición. Esta situación genera dos actitudes contrapuestas: la de un sector que no se resigna y quiere seguir luchando, y la de un grupo cada vez más numeroso de agricultores que ve la venta de tierras como única salida posible, a través de la recalificación de suelo agrícola hacia usos más remunerativos. ¿Podrá el Parque Agrario invertir esta tendencia?.
Abstract: The Llobregat Delta, as a territory located in a strategic region of the Barcelona Metropolitan Area, withstand a lot of pressures. In that sense, we can say that we are talking about a periurban zone. Gradually, the agrarian space is ceding more and more soil in front of the development of urban, industrial and services land uses. The new infrastructures and communication ways will aggraviate in a short-term the present situation. The general reaction of farmers is discouraged and pessimistic, especially when the continuity of the agrarian enterprises is not assured and the survival of the group is in doubt. This untenable situation causes two different attitudes: in one hand , there is a sector who doesn't resign itself and wants to keep fighting, and in the other hand there is a more and more large group of farmers that regards the sell of the lands as the only possible way out, through the requalification of agrarian soil to other more remunerative uses. In short, could the Agrarian Park change this tendency?.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Subject: Geografia ; Espai agrari ; Canvi d'usos ; Parc agrari ; Espacio agrario ; Cambio de usos ; Parque agrario ; Agrarian space ; Change of uses ; Agrarian park
Published in: Treballs de la Societat Catalana de Geografia, Núm. 56 (2003) , p. 35-58, ISSN 2014-0037

Adreça alternativa: http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/37314


24 p, 6.7 MB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles
Articles > Dissemination

 Record created 2014-04-01, last modified 2023-06-12



   Favorit i Compartir