Processos metamòrfics d'alta T en metapelites de baixa P en el complex HT-LP d'Osor : trajectòria progradant PT, flux de fluid progradant, metasomatisme i fusió hidratada dels gneisos pelítics amb g-bi -sil -cd-pl (Massís de Guilleries, CCR, NE Iberia)
Leoz Munté, Gisela
Reche Estrada, Joan, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2014
Descripció: 22 pag.
Resum: Els polsos termals de ràpid ascens relacionats amb un metamorfisme HT-LP podrien implicar el sobrepàs de reaccions de deshidratació, que es donessin taxes de producció de fluid més altes de l'usual, ràpids increments en la Pfluid i situacions que afectessin aquesta, com que la pressió litostàtica superés localment els esforços de tracció. Aquest ambient seria favorable per a l'aparició d'hidrofracturació transitòria i per al flux de fluids fins i tot si l'esdeveniment HT-LP es dona dominantment en nivells dúctils de l'escorça. En zones mes internes on les temperatures són suficientment altes, processos com la fusió hidratada i la migració de fosa es veurien afavorits. Tal moviment de fluids i fosa tendiria a sostenir-se si durant l'escalfament fossin actius esforços no hidrostàtics, i es veuria afavorit en camps d'alts esforços com en zones de cisalla d'alta temperatura o recorrent plants de foliació. En aquest escenari, els processos de metasomatisme local i els fenomen de transferència de massa s'esperaria que tinguessin lloc al llarg de zones d'alts esforços i fossin distribuïts al llarg d'anisotropies tectòniques. Una sèrie de característiques trobades en els gneisos metapelítics d'alt grau amb l'associació g - bi - sil ± cd ± pl ± q ± Opacs del complex d'Osor (Massís de les Guilleries), serien testimonis d'aquests processos que passarien en seccions de l'escorça inferior, en la zona de transició amfibolitagranulita durant la fase progradant HT-LP de l' anomalia tèrmica relacionada amb l'Orogènia Varisca. Aquestes s'identifiquen mitjançant una D2 sincrònica a la injecció de venes leucocràtiques (leucotonalites, trondhjemites i leucogranits) i subparalel·les a la foliació dominant S2, plans de foliació enriquits en fibrolita o desenvolupament de granats progradants sub-idiomòrfics en les zones properes als canals de migració de fluid (venes de quars) o a probables lentícules de fosa.
Resum: Fast thermal pulses related to HT-LP metamorphism may imply dehydration reaction overstepping, higher than normal fluid production rates, quick local increases in Pfluid and common situations of Pfluid » Plitostatic surpassing locally the tensile stresses. This ambient would be favorable to transient hydrofracturing and fluid flow even if the ongoing HT-LP event develops on dominantly ductile crustal levels. In inner zones where T's are high enough, hydration melting and melt migration would be favored as well. Such movement of fluids and melts would tend to be sustained if non-hydrostatic stresses are active during heating, and would be favored in high strain domains such high-T shear zones or along foliation planes. In such scenario, local metasomatic processes and mass-transfer phenomena are expected to occur along the high strain zones and distributed along tectonic anisotropies. A variety of features found in high T Garnet - biotite - sillimanite ± cordierite ± plagioclase ± quartz ± opaque minerals metapelitic gneisses from the Osor Complex (Guilleries massif, CCR), testify from this kind of processes operating in the lower crustal section, amphibolite to granulite transition zone during the prograde Variscan HT-LP thermal pulse. Such features include: syn-D2 quartz veining leucogranitoid (leucotonalite, trondhjemitic) lenses sub parallel to S2 dominant foliation, fibrolite-rich foliation planes, prograde sub-idiomorphic garnet developing preferentially near fluid migration channels (quartz veins) or melt lense.
Resum: Los pulsos termales de rápido ascenso relacionados con un metamorfismo HT-LP podrían implicar que se sobrepasaran reacciones de deshidratación, que se obtuvieran tasas de producción de fluido mayores a las usuales, rápidos ascensos en la Pfluido, y situaciones que afectaran a ésta, como que la presión litostática pudiera superar localmente los esfuerzos de tracción. Éste ambiente seria favorable para la aparición de hidrofracturación transitoria y para el flujo de fluidos incluso si el evento HT-LP se diera dominantemente en niveles dúctiles de la corteza. En zonas más internas donde las temperaturas son suficientemente altas, procesos como la fusión hidratada y la migración de fundido se verían favorecidos. Tal movimiento de fluidos y fundido tendería a sostenerse si durante el calentamiento estuvieran activos esfuerzos no hidrostáticos, y se verían favorecidos en campos de altos esfuerzos como en zonas de cizalla de alta temperatura o recorriendo planos de foliación. En este escenario, los procesos de metasomatismo local y el fenómeno de transferencia de masa se esperaría que se dieran a lo largo de zonas de alto esfuerzo y que se distribuyeran a o largo de anisotropías tectónicas. Una serie de características encontradas en los gneises metapelíticos de alto grado con la asociación g - bi - sil ± cd ± pl ± q ± opacos del complejo de Osor (Macizo de las Guillerias) serían testimonio de estos procesos que se darían en secciones de la corteza inferior, en la zona de transición amfibolita- granulita durante la fase progradante HT-LP de la anomalia térmica relacionada con la Orogenia Varisca. Éstas se identifican mediante una D2 sincrónica a la intrusión de venas leucocráticas (leucotonalitas, trondhjemitas y leucogranitos) y subparalelas a la foliación dominante S2, planos de foliación enriquecidos en fibrolita o desarrollo de granates progradantes sub-idiomórficos en las zonas cercanas a los canales de migración de fluido (venas de cuarzo) o a lentículas de fundido.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Geologia [2500254]
Pla d'estudis: Grau en Geologia [817]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Metapelites de baixa P ; Processos metamòrfics d'alta T ; Complex d'Osor ; Massís de Guilleries ; Química mineral22 p, 8.6 MB

12 p, 14.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2014-11-04, darrera modificació el 2022-05-07   Favorit i Compartir