Anàlisi del llibre de text de química com a discurs didàctic multimodal
Marzábal Blancafort, Ainoa
Izquierdo i Aymerich, Mercè, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals

Publicación: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2011
Descripción: 1 recurs electrònic (443 p.)
Resumen: En aquesta tesi doctoral analitzem una mostra de tres llibres de text de Química per a tercer d'ESO considerant que es tracta d'un discurs multimodal que té una intenció didàctica. L'objectiu és identificar i caracteritzar els estils didàctics que presenten els llibres analitzats considerant els continguts que presenten en el seu discurs, i com aquests es materialitzen en una seqüència que inclou una part textual expositiva, imatges i activitats que, conjuntament, els autors desenvolupen orientats a l'aprenentatge dels lectors seguint una proposta didàctica que hauria de ser compatible amb el cicle d'aprenentatge constructivista. Aquest treball ens ha permès detectar algunes limitacions que tenen els llibres de text des d'una nova mirada didàctica que considera tots els elements que el composen. Aquests resultats proporcionen criteris als professors i autors per modificar les propostes dels textos escolars i fer-les més adequades des d'una aproximació didàctica, i en l'àmbit de la investigació en Didàctica de les Ciències Experimentals aporta un nucli de teoria emergent referit a les estratègies mitjançant les quals els textos aborden el cicle d'ensenyament.
Resumen: In this thesis we analyze a sample of three chemistry textbooks for the third course of secondary school, as a multimodal discourse that has a didactic intent. The objective is to identify and characterize the teaching styles that have the books analyzed considering the content presented in his speech, and how it is embodied in a sequence that includes expository text, images and activities together, developed by the authors following an educational proposal that should be compatible with the constructivist learning cycle. This work has allowed us to detect some limitations that have textbooks from a new point of view that consider all the elements that compose it, constituting a new global analysis method in development. The results provide criteria for teachers and authors to modify the proposal of school texts and make them more suitable from a didactic approach, and in the field of research in Science Teaching provides a core of emerging theory about the strategies that textbook use to address the teaching cycle.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals, 2011
Derechos: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Lengua: Català
Documento: Tesi doctoral ; Versió publicada
Materia: Didàctica ; Química ; Llibre de text
ISBN: 9788469423264

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/48654


443 p, 10.5 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2014-12-15, última modificación el 2022-10-05



   Favorit i Compartir